Emigreren: uitschrijven uit Nederland

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Een kantoor van de gemeente Amsterdam. Foto: WikiCommons

Een visum of green card geregeld? Bij emigratie komen veel praktische zaken kijken, zoals het wijzigen van uw adres en het uitschrijven van uzelf bij uw Nederlandse gemeente.

U bent wettelijk verplicht om uzelf uit te schrijven uit Nederland als u in een jaar tijd meer dan acht maanden in het buitenland verblijft. Dat geldt ook als u een huis aanhoudt in Nederland. Uitschrijven kan meestal online met uw DigiD, bij de laatste Nederlandse gemeente waar u hebt gewoond. Geef door naar welk land u vertrekt en deel het nieuwe adres waar u bereikbaar bent. Dit kan pas vijf dagen voor vertrek.

Gevolgen voor belastingen en zorgverzekering
Na uitschrijving wordt u uit de databank Basisregistratie Personen (BRP) gehaald. Deze informatie wordt doorgegeven aan allerlei instanties, zoals de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Die kunnen daarna actie ondernemen, bijvoorbeeld in verband met belastingen, toeslagen, subsidies en AOW-regelingen. Uitschrijven heeft in veel gevallen ook gevolgen voor uw zorg- en andere verzekeringen.

Waar heeft uitschrijving geen invloed op?

U blijft gewoon Nederlander. Uw paspoort of identiteitskaart blijft geldig en u behoudt uw burgerservicenummer (BSN).

Tip: Als u bent uitgeschreven uit Nederland, bouwt u geen AOW-premie meer op. Voor elk jaar dat u niet bent verzekerd voor de AOW, krijgt u, eenmaal gepensioneerd, 2 procent minder AOW. Het kan lonen om een verzekering af te sluiten bij de Sociale Verzekeringsbank om dit te voorkomen.

Niet altijd haast
Omdat de Verenigde Staten geen systeem heeft voor inschrijving in uw nieuwe gemeente, is er niet altijd haast bij uitschrijving uit Nederland. Soms is het onduidelijk hoelang u buiten Nederland verblijft. U kunt ervoor kiezen om eerst een aantal maanden te ‘proefwonen’ alvorens via DigiD uw permanente adres te wijzigen.

Let wel op, want de regels voor het uitschrijven verschillen per gemeente. Er zijn gemeenten waar u persoonlijk naar het gemeentehuis moet om een verhuizing door te geven. Bovendien loopt u het risico op een boete, als u niet binnen acht maanden doorgeeft dat u bent verhuisd naar het buitenland.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!