Hoe zit het met Amerikaanse belastingen?

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: Flickr, 401(K) 2012

Als u voor langere tijd uit Nederland vertrekt, zou het toch zo kunnen zijn dat u belastingen blijft betalen in Nederland. Soms kunt u kiezen en loont het om Amerikaanse belastingen af te dragen.

Na uitschrijving uit uw gemeente wordt uw woonplaats in het buitenland doorgegeven aan de Belastingdienst. In het eerste jaar na emigratie sturen ze u een M-formulier. U kunt in dit jaar geen digitale aangifte doen, maar moet dit formulier invullen, waarop u de inkomsten in Nederland en in het buitenland kunt toelichten. In principe betaalt u alleen belasting over inkomsten die zijn verkregen tijdens de periode die u in Nederland doorbracht.

Belasting in Nederland
Meestal moet een persoon belasting betalen in het land waar hij of zij woont en werkt. Bij emigratie naar de Verenigde Staten zou dat dus aan de Internal Revenue Service (IRS) zijn. Er zijn uitzonderingen: de Belastingdienst noemt een bepaalde groep geëmigreerde Nederlanders ‘buitenlandse belastingplichtigen’.

U hoort bij deze groep als u:
– inkomsten hebt uit een (doorlopend) Nederlands dienstverband;
– een Nederlands pensioen of een uitkering ontvangt in het buitenland;
– inkomsten hebt uit onroerende zaken in Nederland.

Belasting in Amerika
In de meeste andere gevallen betaalt u na emigratie belasting in de Verenigde Staten. Het systeem voor inkomstenbelasting is anders geregeld dan in Nederland. Over het algemeen ligt het percentage van uw loon dat u moet afdragen aan de IRS lager dan in Nederland. De percentages liggen tussen 10 en 39,6 procent, in Nederland tussen 36,55 en 52 procent.

Maar, u bent ook belasting verschuldigd aan de staat en/of gemeente waar u woont en werkt. Property tax – in elke gemeente een ander percentage – wordt jaarlijks geheven over de waarde van een koophuis. En dan is er de sales tax, de Amerikaanse versie van btw – hoewel die in sommige staten niet bestaat.

Belastingaangifte voor de federale belastingen – in te vullen tussen eind januari en begin april – doet u met een 1040-formulier.

Het belastingsysteem is dermate ingewikkeld dat veel mensen een belastingadviseur hebben. Ook zijn er diverse instanties en organisaties die (gratis) hulp aanbieden bij het invullen van de belastingaangifte.

Soms kan dubbele belastingheffing ontstaan, bijvoorbeeld als u in één jaar zowel Nederlandse als Amerikaanse inkomsten hebt. Nederland en de Verenigde Staten hebben een belastingverdrag afgesloten, waardoor u eventueel dubbel betaalde belastingen als aftrekpost kunt opgeven in het jaar erop. Meer daarover kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!