Een huis kopen: dit komt erbij kijken

06 augustus 2017Leestijd: 3 minuten
Foto: Nick Bastian, Flickr

Als Nederlander een huis in de Verenigde Staten kopen: het kan, maar er zijn een hoop zaken waarop u moet letten.

Huizen zijn te vinden via onlinezoekmachines als Realtor en Zillow, in de krant of door langs makelaarskantoren te gaan. Prijzen van huizen verschillen zeer van staat tot staat: Hawaii is gemiddeld het duurst, Ohio het goedkoopst.

De huizenmarkt in Amerika steekt anders in elkaar dan in Nederland. Het lastige is dat elke staat zijn eigen regels heeft voor de aan- en verkoop van een huis. Het is zeer aan te raden om een makelaar in de arm te nemen. Zoek bij voorkeur een makelaar in de regio waar u een huis wilt kopen en iemand met een certificaat ‘International Property Specialist’ voor het verkopen van vastgoed aan buitenlanders.

De Amerikaanse associatie van makelaars houdt een lijst bij. Omdat er bij de aankoop van een huis veel papierwerk komt kijken, kan het handig zijn om een Nederlandstalige makelaar te zoeken. De courtage die makelaars rekenen is hoog, rond de 6 procent.

Let op: u hoeft geen green card of visum te hebben om vastgoed te kopen in de Verenigde Staten. Tegelijkertijd levert een huis in Amerika u geen verblijfsvergunning op.

Hypotheek
Een huis kopen is relatief gemakkelijk en een herkenbare procedure voor veel Nederlanders. Er is een vraagprijs, u kunt een lager bod uitbrengen, en de verkoper doet een tegenbod.

Financiering vinden voor het beoogde huis is voor buitenlanders vaak erg lastig. Hypotheekverstrekkers kijken allereerst naar uw credit score – een financiële leengeschiedenis die u alleen kunt opbouwen met bankproducten uit de Verenigde Staten (creditcard, autolening, enzovoort). Met andere woorden: hoe kredietwaardig bent u? Als u net in het land bent, hebt u geen credit score, want uw financiële historie in Nederland telt niet mee. Hebt u een lage credit score, dan zal de bank u een hoger rentepercentage aanbieden.

Om als buitenlander in aanmerking te komen voor een hypotheek bij een Amerikaanse bank moet vaak een aanbetaling worden gedaan van 30 tot 50 procent van de koopprijs. Het kan dat u een groot bedrag als borg moet overmaken naar de bank, terwijl andere banken limieten stellen voor de hoogte van een lening. In vrijwel alle gevallen moet u uw laatste drie bankafschriften laten zien. Een lokale hypotheekadviseur kan erg handig zijn om de wirwar van regels te begrijpen.

Het is soms mogelijk om via een Nederlandse bank een hypotheek te krijgen. Nederlandse banken met buitenlandhypotheken beperken zich vaak tot landen waar ze zelf vestigingen hebben. De rente ligt relatief hoog.

Belastingen en verzekeringen
Er komen veel andere dingen kijken bij de aankoop van een huis. Het afsluiten van een title insurance ­– een verzekering die de kosten van mogelijke vastgoedfraude dekt –  is een eenmalige kostenpost. Ook een huisinspectie is aan te raden voor alle kopers. De kosten lopen op tot ruim 2 procent van de koopprijs. Tevens sluiten kopers een doorlopende home owners insurance af, een verzekering tegen schade na diefstal, wateroverlast, brand en hagel.

Zelf ervaringen met het kopen van een huis in Amerika? Of hebt u vragen? Reageer in de comments!

Dan is er de eigendomsbelasting, property tax: u betaalt eens per jaar een percentage van de getaxeerde waarde van het huis. Het bedrag verschilt per staat en zelfs per stad. In New Jersey worden de grootste bedragen geïnd. Er kunnen andere percentages gelden voor houders van een green card en non-U.S. citizens.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!