Hoe krijgt u een Amerikaanse bankrekening en creditcard?

24 augustus 2017Leestijd: 3 minuten
ATM - Foto: Wikicommons

De Nederlandse bankpas en creditcard werken gewoon in de Verenigde Staten, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Een Amerikaanse bankrekening is daarom geen overbodige luxe.

Elke keer dat u in de Verenigde Staten geld pint met uw Nederlandse pinpas betaalt u extra kosten, aan zowel de Amerikaanse als de Nederlandse bank. Bij betalingen met uw Nederlandse creditcard draait u op voor de koerstoeslag. Bij een lang verblijf is een Amerikaanse bankrekening daarom goedkoper.

Checkings account
De gewone betaalrekening heet in Amerika een checkings account. De aanvraag is redelijk simpel: zoek (online) een bank die een rekening aanbiedt met de voorwaarden die u zoekt. Er zijn bankrekeningen waarbij u gratis mag pinnen, ook bij concurrerende banken, en rekeningen die gratis zijn, zolang u er voldoende geld op heeft staan.

U krijgt altijd een debit card, vergelijkbaar met de Nederlandse pinpas. Het verschil is dat u ook online betalingen kunt doen met het nummer van de kaart, zoals met een creditcard.

Pinnen bij andere banken kost vaak geld, dus het kan handig zijn om een bankrekening te openen bij een grotere bank die veel kantoren en geldautomaten in uw directe omgeving heeft. U kunt bij uw rekening ook meteen een spaarrekening afsluiten (savings account). Kijk naar uw persoonlijke omstandigheden: de spaarrentes liggen in veel gevallen nog lager dan in Nederland.

Tip: Geld overmaken van een Nederlandse naar een Amerikaanse rekening? Beide banken brengen vaak hoge kosten in rekening. Voordeliger kan het zijn om online geld te versturen, bijvoorbeeld via TransferWise.

Creditcard is niet altijd makkelijk verkrijgbaar
Een andere belangrijke factor bij uw zoektocht naar een bank: de creditcard. Het kan handig zijn een creditcard te hebben bij de bank waar u ook een betaalrekening hebt: dat is gemakkelijk en voorkomt extra kosten voor het overschrijven van geld.

Hebt u nog niet eerder in de Verenigde Staten gewoond of gewerkt, dan hebt u er geen financiële identiteit. De regels voor het verstrekken van een creditcard zijn streng en een van de facetten waarnaar alle banken kijken, is uw financiële geschiedenis. Rekeningen in Europa tellen niet mee: u begint dus op nul.

Veel banken weigeren daarom de aanvraag van een creditcard voor buitenlanders zelfs maar te overwegen. Gelukkig zijn er andere opties, die u bijvoorbeeld hier kunt vinden. Een mogelijkheid is een aantal maanden een secured creditcard te nemen, waarbij u elke maand een bedrag vooruitbetaalt. Op die manier bouwt u een credit score op: een teken voor de banken dat u uw rekeningen op tijd betaalt. Na een aantal maanden kunt u dan een ‘echte’ kaart aanvragen.

Waar u zeker op moet letten bij het aanvragen van een creditcard:

– de jaarlijkse kosten (Annual Fee): er zijn gratis kaarten, zonder veel extra voordelen, en kaarten waarmee u bijvoorbeeld punten spaart voor vliegtickets. Daarvoor betaalt u meestal wel een jaarlijks bedrag;
– APR (Annual Percentage Rate): de rente die u betaalt over openstaande rekeningen;
– vanaf welke datum begint u rente te betalen? Normaliter zo’n 25 dagen na het verlopen (en niet betalen) van een factuur;
– bekijk in de voorwaarden welke aankopen zijn verzekerd met de kaart.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!