Trump ruilt Priebus in voor John Kelly

29 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Trump buiten Air Force One - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag afscheid genomen van Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis. Trump maakte via Twitter bekend dat hij John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid, als vervanger heeft aangesteld. Kelly wordt voorlopig opgevolgd door de huidige onderminister van Binnenlandse Veiligheid, Elaine Duke.

‘Ik ben blij jullie te kunnen melden dat ik zojuist generaal/minister John F. Kelly heb benoemd tot stafchef van het Witte Huis. Hij is een groot Amerikaan en een groot leider. John heeft uitstekend werk verricht op Binnenlandse Veiligheid. Hij was al een echte ster in mijn regering’, aldus de presidentiële tweet, verstuurd aan boord van de Air Force One.

I would like to thank Reince Priebus for his service and dedication to his country. We accomplished a lot together and I am proud of him!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 28 juli 2017

Trump had ook lovende woorden voor de vertrekkende man. Hij liet in het midden of deze was ontslagen of de eer aan zichzelf had gehouden. ‘Ik wil Reince Priebus bedanken voor zijn dienst en toewijding voor zijn land. We hebben samen veel bereikt en ik ben trots op hem.’

Ontslag ingediend

In een interview met nieuwszender CNN laat Priebus weten dat hij donderdag zijn ontslag had ingediend na een paar gesprekken met Trump. Priebus stelt in een verklaring dat het een grote eer was om Trump en het land te dienen. Ook liet hij weten dat hij het beleid van de president blijft steunen. ‘Ik kan geen beter iemand bedenken dan generaal John Kelly om mij op te volgen en ik wens hem Gods zegen toe en veel succes.’

Trumps nieuwe communicatiedirecteur Anthony Scaramucci had Priebus in enkele interviews volledig afgebrand. Priebus en Scaramucci vergezelden Trump vrijdag naar Long Island, waar de president een toespraak hield over de strengere aanpak van criminele bendes.

De vorige woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, stapte vorige week op nadat Scaramucci daar zijn entree had gemaakt. Spicer en Priebus waren vrienden en bondgenoten, die al goed samenwerkten in het partijcomité van de Republikeinen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!