Terug uit Amerika: wat mag u naar Nederland meenemen?

13 juni 2017Leestijd: 1 minuut
Bij terugkomst in Europa moet u door de douane. Foto: WikiCommons

Sommige spullen zijn flink goedkoper in de Verenigde Staten. Producten invoeren is in veel gevallen toegestaan, maar bij een waarde boven de 430 euro moet u rekening houden met invoerbelasting.

Als u terugvliegt naar de Europese Unie, staat de douane daar op u te wachten. Over het algemeen mag u pas aangeschafte goederen die een gezamenlijke waarde hebben van maximaal 430 euro belastingvrij invoeren. Een tablet, een goedkope smartphone of een paar schoenen is dus meestal geen probleem.

Alcohol en sigaretten zijn voor een deel vrijgesteld en tellen niet mee voor de 430 euro. Hierbij stelt de Nederlandse douane wel limieten. Voor alcohol geldt: 1 liter sterke drank, 2 liter wijn of 16 liter bier. Bij rookwaar: 200 sigaretten, 250 gram shag of 50 sigaren.

Dit mag u wel en niet meenemen naar de Verenigde Staten>

Eigen verantwoordelijkheid
Boven de 430 euro moet u invoerbelasting betalen. Wanneer u goederen invoert met het doel ze door te verkopen, moet u hier altijd aangifte van doen. De douane gaat uit van persoonlijke verantwoordelijkheid: de reiziger moet zelf aangeven of hij producten invoert.

De douane doet steekproeven. Neemt u bewust de verkeerde beslissing en komt de douane erachter, dan wacht u een flinke naheffing. U moet dan btw, invoerrechten en eventuele accijnzen betalen.

Nagemaakte spullen, drugs, bepaalde levensmiddelen, en dieren en planten mogen niet naar Nederland worden gebracht. De Belastingdienst heeft een overzicht.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!