EW en EW-reportage over NOS genomineerd voor journalistieke prijs Mercur

19 november 2020Leestijd: 2 minuten
Gertjan van Schoonhoven & Logo EW.

De reportage ‘De blik van het NOS Journaal’ uit Elsevier Weekblad van 22 augustus is genomineerd voor de journalistieke prijs Mercur Reportage van het Jaar. Ook is EW genomineerd voor de prijs Mercur Magazinemerk van het Jaar. De Mercurs zijn de belangrijkste jaarprijzen van magazines in de mediabranche.

Voor de reportage ‘De blik van het NOS journaal’ keek EW-redacteur Gertjan van Schoonhoven  achter de schermen bij NOS Nieuws, waarvan journalisten steeds meer onder vuur komen te liggen.

EW ging op zoek naar de NOS-kant van het verhaal

Gertjan van Schoonhoven, auteur van de reportage ‘De blik van het NOS Journaal’.

Meer dan andere media is NOS Nieuws de afgelopen jaren het doelwit van boze burgers. Geweld en intimidatie tegen NOS-journalisten lijken steeds normaler te worden. Een maand geleden meldde de NOS dat de omroep stickers met de logo’s van busjes verwijdert uit angst voor bedreigingen. In zijn reportage voor Elsevier Weekblad ging Van Schoonhoven op zoek naar de NOS-kant van het verhaal.

Andere genomineerden voor de reportageprijs zijn Volkskrant Magazine, LINDA. Libelle en Vrij Nederland. Voor de prijs voor het beste magazinemerk heeft EW concurrentie van Kek Mama, LINDA.meiden, Tina en vtwonen.

EW won in 2017 voor het laatst reportageprijs Mercur

De laatste keer dat Elsevier Weekblad een Mercur won, was in 2017. Toen werd de reportage van Nikki Sterkenburg ‘Dan ben ik maar een nazi’, over het verlangen naar een etnostaat bij de Nederlandse alt-rightbeweging, gekozen tot de beste van het jaar. In 2000 won Elsevier Weekblad al de oeuvreprijs Mercur d’Or, die jaarlijks wordt uitgereikt voor langdurige en opvallende prestaties in de Nederlandse tijdschriftenmarkt.

Bekijk de volledige lijst met de 37 genomineerden op de website van de Mercurs. Daar is donderdag 10 december vanaf 15.30 uur ook de virtuele uitreiking van de prijzen via een livestream te volgen.