Maxim Februari houdt 49e Huizingalezing

07 oktober 2020Leestijd: 2 minuten
Auteur Maxim Februari. Foto: ANP.

Op vrijdag 11 december 2020 houdt schrijver, columnist en kersverse P.C.Hooftprijswinnaar Maxim Februari de 49e Huizingalezing. Februari houdt zijn rede, met als titel ‘Slechte kunst’, live vanuit het Academiegebouw in Leiden. De lezing is voor het eerst in haar geschiedenis gratis online te volgen. Dat kan vanaf 19.45 uur via deze link.

‘We hebben kunstenaars en schrijvers nodig’: het is het nieuwe mantra. We hebben kunstenaars en schrijvers nodig om de post-corona wereld vorm te geven, om de klimaatcrisis op te lossen en het verdelingsvraagstuk, om toekomstscenario’s op te stellen over identiteit en terrorisme.

En wat kunnen die kunstenaars en schrijvers dan bijdragen? De kracht van verbeelding, leest de schrijver in zijn mail, als hij weer eens wordt opgetrommeld. Kennelijk gaat iedereen er voetstoots van uit dat kunst en literatuur een heilzame bijdrage komen leveren, dat ze de mensheid in de goede richting sturen. Maar wat is de goede richting? En hoe weten we dat? En heeft de kunst eigenlijk niet iets beters te doen?

Bestel de vorige Huizingalezing door Marlene Dumas in onze webshop

Het Onverantwoordelijke Gebaar

Het Onverantwoordelijke Gebaar – of ga terug naar waar jij vandaan komt bevat de uitgebreide, geïllustreerde en geannoteerde tekst van de Huizinga-­lezing 2019 door Marlene Dumas. De paperback telt 104 pagina’s, bevat een register en kost € 14,99. Bestel op shop.elsevierweekblad.nl of bel 085-8888151.

Over de spreker

Maxim Februari (1963) is schrijver. Hij studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten in Utrecht en promoveerde in Tilburg op een filosofisch proefschrift over de beperkingen van economische rationaliteit. Hij schrijft romans, columns en essays en heeft lang als adviseur gewerkt, onder andere op het terrein van industriële veiligheid. Zijn werk is vele malen bekroond. Afgelopen september nog ontving hij de P. C. Hooftprijs.

Gratis livestream

De lezing, met een beperkt aantal genodigden, is door middel van een gratis livestream op vrijdag 11 december om 20.00 uur beschikbaar voor alle belangstellenden. De link wordt later bekend gemaakt; wilt u een herinnering ontvangen laat dan hier uw e-mailadres achter. Kaarten om de lezing live bij te wonen worden dit jaar niet verkocht. De tekstuitgave van de lezing is hier te reserveren.