‘Wat is uw huis echt waard’: prijzen per vierkante meter betaald in 2017

03 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Huizenmarkt

Deze week in Elsevier Weekblad: onderzoek met Kadaster naar prijzen per vierkante meter voor alle wijken van Nederland, en de dynamiek op de Nederlandse huizenmarkt in 2017.

De belangrijkste conclusies

  • Vondelbuurt in Amsterdam is met 7.082 euro per vierkante meter de duurste wijk van Nederland
  • In enkele randgemeenten van Amsterdam stegen de prijzen met gemiddeld meer dan 12 procent
  • Prijzen in Rotterdam stegen gemiddeld met meer dan 12 procent
  • Prijzen appartementen zijn het hardst gestegen van alle woningtypen

Wat betaalden huizenkopers per vierkante meter in 2017, dan wel: wat incasseerden de verkopers? Voor het derde achtereenvolgende jaar publiceert Elsevier Weekblad het onderzoek ‘Wat is uw huis echt waard?’. Het onderzoek is op verzoek van Elsevier Weekblad uitgevoerd door het Kadaster, de resultaten staan in de editie van deze week en zijn te vinden op www.elsevierweekblad.nl. Het gaat om de werkelijk betaalde prijzen zoals die bij de notaris zijn vastgelegd in de koopakte. De bedragen zijn dus niet gebaseerd op de veel gehanteerde vraagprijzen.

In totaal zijn 248.778 bestaande koopwoningen verkocht, inclusief ‘uitpondingen’ (verkopen) door corporaties. Nieuwbouw blijft in het onderzoek buiten beschouwing. Van de totale voorraad particuliere koopwoningen in Nederland is 5,5 procent gewisseld van eigenaar. Alle woningtypen – appartement, tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-één kap en vrijstaand – stegen in prijs, en de gemiddelde prijs per vierkante meter ligt boven de 2.000 euro.

In Elsevier Weekblad en op www.elsevierweekblad.nl kan iedereen de prijs en het percentage verkochte huizen in de eigen wijk opzoeken. Nederland telt 3.070 wijken. Ook zijn de prijzen en verkooppercentages voor alle buurten in de vier grote steden plus Eindhoven in kaart gebracht.

Extra dit jaar: waar zijn de grootste tuinen te vinden tot 1.500 vierkante meter, en wat betaalden huizenkopers voor huis plus tuin? Top-3: (1) Epe-Bosgebied, (2) recreatiegebied De Borkeld in Rijssen-Holten en (3) Goirle, verspreide huizen in buitengebied.

Het onderzoek ‘Wat is uw huis echt waard’ is voor Elsevier Weekblad uitgevoerd door het Kadaster (zie ook www.kadaster.nl).

Noot voor de redactie, niet voor publicatieVoor informatie over het onderzoek ‘Wat is uw huis echt waard?’ kunt u contact opnemen met Arthur van Leeuwen, chef onderzoeksredactie van Elsevier Weekblad, via [email protected].