Asscher roept moslims in Nederland op ‘de vrijheid te verdedigen’

13 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken wil dat moslims helpen om de vrijheid te verdedigen. Tijdens het PvdA-congres ter ere van het zeventigjarig bestaan van de partij deed Asscher een oproep aan de moslims in Nederland.

‘Jullie horen bij Nederland. Ik zal jullie geloofsvrijheid verdedigen. Ik vraag jullie onze gezamenlijke vrijheid te verdedigen tegen de predikers van haat en verdeeldheid. Geef geen ruimte aan diegenen die de vrijheid niet kunnen verdragen,’ zei Asscher.

De minister had ook een boodschap voor de asielzoekers in Nederland. ‘Als je homo’s, vrouwen of joden lastigvalt, als je mensen met een ander geloof niet tolereert, dan zijn wij onverbiddelijk. Dan ben je hier niet welkom.’

Wilders

Asscher haalde ook PVV-leider Geert Wilders aan in zijn toespraak, na een roerige week waarin de PvdA het aan de stok kreeg met de PVV.  De vicepremier deed op het congres publiekelijk afstand van de uitspraken van Wilders. De bewindsman hekelt de ideeën van Wilders waarin ‘de intolerantie voor anderen’ doorklinken.

PvdA-voorzitter Hans Spekman zei dinsdag in een interview met NRC Handelsblad dat Wilders ‘de democratie en rechtsstaat in gevaar brengt’ met zijn oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra en een revolte te beginnen als er geen partij met hem zou willen regeren.

Wilders reageerde niet veel later op de uitspraken van Spekman. ‘Als de kogel van links komt, staan de letters van de PvdA op de zijkant gegraveerd,’ zei de PVV-leider. Volgens Wilders heeft de voorzitter van de sociaaldemocraten niks geleerd van de moord op Pim Fortuyn.

Doodsbedreiging

Twee dagen na de uitspraak over ‘de kogel van links’ deelde de voorzitter van de PvdA in Katwijk, Willem den Hertog, een doodsbedreiging aan Wilders op Twitter. ‘We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid),’ schreef Den Hertog op het sociale medium.

De PvdA nam ‘met afschuw kennis van de uitlatingen’ en heeft het vertrouwen in de voorzitter opgezegd na de tweet. ‘Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden,’ lichtte het partijbestuur in een verklaring toe.