Migratie zet rem op krimp gemeenten aan randen Nederland

04 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De stroom migranten zorgt ervoor dat ‘krimpgemeenten’ in de veelal landelijke gebieden van Nederland minder hard krimpen. Ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten (25 procent) zag het aantal inwoners vorig jaar dalen.

Nederland heeft nog altijd te maken met een flinke stroom migranten. Vorige week kwamen er in totaal 700 naar ons land, meldde staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) eerder deze week.

Deze migranten moeten allemaal worden opgevangen in asielcentra verspreid over het land, en dat zorgt ervoor dat veel minder gemeenten krimpen. Dit effect is vooral opvallend in de weinig en niet-stedelijke gemeenten. Zonder migratie zou daar sowieso sprake zijn geweest van krimp, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Randen

Ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten (25 procent) zag het aantal inwoners vorig jaar dalen. In 2014 ging het nog om bijna 40 procent, in 2013 om bijna de helft. Veel van deze ‘krimpgemeenten‘ zijn gevestigd aan de randen van het land, zoals in Limburg, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland.

Het gaat hier veelal om landelijke gebieden. In de gemeenten Bellingwedde (Groningen) en op Vlieland was de krimp het sterkst. Daar nam het aantal inwoners met ongeveer 2 procent af. Veel mensen die daar vandaan komen, trekken weg naar plaatsen waar wél voldoende banen voorhanden zijn, en de voorzieningen dikwijls beter zijn.

Sterke groei

In bijna de helft van de gemeenten zijn er meer mensen overleden dan er werden geboren. Ook dat speelt vooral aan de rand van het land. In gereformeerde gemeenten als Urk, Staphorst, Reimerswaal en Barneveld was er wel veel natuurlijke aanwas (geboorten minus overlijdens). Er zijn ook gebieden die een sterke groei doormaken, zoals gemeenten in Zuid- en Noord-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant (rond Breda en Eindhoven bijvoorbeeld).

Het Noord-Hollandse Blaricum en Oostzaan groeiden met meer dan 3 procent het hardst. Ook in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) groeide de bevolking bovengemiddeld, aldus het CBS. Nederland gaat langzaamaan richting de 17 miljoen inwoners.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.