Defensie: Nederland in top-3 actiefste landen tegen IS

14 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
Nederlandse F-16''s bombarderen IS-doelen in Irak. Foto: ANP.

Nederlandse F-16’s hebben de afgelopen maanden de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) flink opgevoerd. Ons land staat op de derde plaats van meest actieve landen uit de internationale coalitie in Irak.

Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het Ministerie van Defensie. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn nog actiever dan Nederland.

Op dit moment heef Nederland zes F-16’s in Irak. Per 1 oktober komt er nog eentje bij. Daarnaast staan er altijd twee toestellen klaar als reserve.

Hogere wapeninzet

Vooral in de afgelopen vier maanden vuurden Nederlandse F-16s veel bommen af op doelen van IS. In deze periode is er zeker 450 keer sprake geweest van wapeninzet tegen IS. In het eerste halfjaar bombardeerden Nederlandse F-16’s 350 keer doelen van IS in Irak.

Tijdens een aanval worden meestal meerdere bommen en rakketten afgevuurd, vandaar dat het aantal keren wapeninzet hoger is dan het aantal aanvallen. In alleen al de afgelopen vijf weken heeft Nederland ongeveer 200 bommen en rakketten afgevuurd in het gebied.

Weerbarstig

Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie zeggen cijfers niet alles. Het hangt immers van de soort missie af of er veel of weinig bommen worden afgevuurd. ‘Het is de harde realiteit dat IS een weerbarstige tegenstander is,’ aldus Hennis.

Experts zeggen daarnaast dat de samenwerking met de Koerden, die op de grond vechten met IS, steeds beter verloopt. De peshmerga-strijders beschikken nu bijvoorbeeld over een groot coördinatiecentrum in Irak, waardoor luchtaanvallen beter met hen kunnen worden afgestemd en ze minder vaak op het laatste moment moeten worden afgeblazen.

Naast Nederland, Groot-Brittannië en Amerika, voeren ook Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Marokko en Turkije luchtaanvallen uit op IS in Irak.