Dit zijn de Europese autowegen waar het elke zomer vast staat

07 juli 2015Leestijd: 1 minuut
''

De fileverwachtingen per weg en dag, plus de beste verkeersinformatie-apps per land.

Het blijft een gek verschijnsel: zomerfiles. Terwijl veel mensen die op pad zijn voor hun werk weinig keuze hebben – zij moeten op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats zijn – hebben vakantiegangers alle vrijheid. Dat is een van de leuke kanten van vakantie: vrijheid. Toch vertrekken we bijna allemaal op hetzelfde moment naar dezelfde landen.

Dankzij historische verkeersinformatie, vakantiekalenders en gegevens over wegwerkzaamheden kunnen de ANWB en haar zusterorganisaties exact aangeven waar en wanneer files staan. Vooral in de weekeinden, tijdens het eerste deel van de vakantie naar het Zuiden, tijdens het tweede naar het Noorden.

Toch weigert het gros van de vakantievierders op een maandag, woensdag of donderdag te gaan rijden, of op minder drukke dagdelen, zoals de avond.

En dus zullen er ook deze zomer weer lange files zijn – vooral in Frankrijk. Wie die wil mijden: hier vindt u de fileverwachtingen per weg en dag. Plus de beste verkeersinformatie-apps per land en de radiozenders met verkeersinformatie.

Elsevier nummer 28, 11 juli 2015