Omstreden haatprediker toch niet welkom in Helmond

13 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De omstreden prediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq, die onder meer oproept tot het uitmoorden van alle joden, zal vrijdag toch niet spreken in de al-Fadjr-moskee in Helmond. Dat heeft het moskeebestuur na overleg besloten.

Het bestuur van de moskee besloot dinsdagavond de uitnodiging aan de Saudische prediker en een andere buitenlandse gastspreker in te trekken na intensief overleg met burgemeester van Helmond Elly Blanksma (CDA), schrijft het Eindhovens Dagblad.

Streng advies

De burgemeester had naar aanleiding van media-aandacht over de prediker, onder meer in Elsevier, inlichtingen ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Op basis van die inlichtingen gaf Blanksma het moskeebestuur ‘het dringende advies’ om het duo niet te laten spreken op de islamitische conferentie die de naam ‘de Schoonheid van de islam’ draagt. Het moskeebestuur heeft vervolgens gehoor gegeven aan dat advies.

Haatcampagne tegen moslims

Eerder nodigde de Islamitische Gemeente Helmond geïnteresseerden nog vol enthousiasme uit voor de lezing van Ateeq al-Ateeq. Zorg ervoor dat je erbij bent,’ luidde de enthousiaste aanmoediging op Facebook.

Nu is op de Facebook-pagina te lezen dat de gehele conferentie is afgeblazen. ‘Nadat wij de situatie intensief en in samenspraak (met de betrokken partijen) hebben bestudeerd, de felle (haat)campagne van de media in acht nemende jegens de moslims en ons in het bijzonder, zien wij ons tot onze grote spijt genoodzaakt de conferentie van 15, 16 en 17 mei 2015 te moeten annuleren,’ is te lezen.

Vernietig de joden

Er was de afgelopen media-aandacht voor de komst van de spreker vanwege diens opruiende uitspraken eerder dit jaar. Zo riep hij in Doha op tot het ‘vernietigen van vijanden van de religie’. ‘Allah, vernietig de joden en vernietig hen die ze tot joden maakten, en vernietig ook de christenen, de alawieten en de sjiieten,’ zei al-Ateeq in februari.

Het was niet de eerste omstreden spreker die was uitgenodigd in Helmond. De radicale imam Alami abu Hamza preekte de afgelopen jaren al in de moskee van Helmond. De rondreizende imam werd zelfs weggestuurd uit Verviers waar hij enkele zeer radicale volgelingen heeft. Abu Hamza is intussen ook niet meer welkom in Helmond omdat hij ‘onrust heeft gecreëerd’.