Buma: Vluchtelingenverdrag is niet meer van deze tijd

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties (VN) is niet meer van toepassing op de asielstromen van deze tijd. Het CDA vindt dat het verdrag moet worden aangepast.

‘De juridische context is niet veranderd, de wereld wel,’ zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma deze week in Elsevier.

Chaos

‘Het Vluchtelingenverdrag van de VN was bedoeld voor Europese ontheemden die waren gevlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Nu hebben we te maken met voortdurende chaos aan de Europese buitengrenzen,’ zegt Buma.

In het Vluchtelingenverdrag staat onder meer dat gastlanden vluchtelingen dezelfde sociale voorzieningen moeten verstrekken als de eigen onderdanen. Dat vindt Buma niet meer van deze tijd. Opvang met terugkeer als doel, moet het adagium zijn, vindt de CDA-leider.

Extremist

Maar aanpassing van het verdrag is geen eenvoudige missie, beseft hij. ‘Als je dit in België bepleit, word je onmiddellijk in de extremistische hoek gezet,’ zegt Buma. Toch vindt hij dat Nederland volgend jaar tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie een wijziging van het Vluchtelingenverdrag op de agenda moet zetten.

‘Het gaat de draagkracht van de verzorgingsstaat te boven. We moeten waarborgen dat de Nederlanders zelf ook normaal kunnen blijven leven,’ zegt de CDA’er.

Support

Buma staat in Nederland vrijwel alleen met zijn streven het Vluchtelingenverdrag aan te passen. Maar afgelopen donderdag kreeg hij in Brussel naar zijn zeggen steun van onder anderen Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van Regeringsleiders. Dat gebeurde tijdens een overleg met politieke geestverwanten aan de vooravond van de Europese migratietop, zei Buma zondag in tv-programma Buitenhof. Hij noemde aanpassing van het Vluchtelingenverdrag ‘een lange weg’.

Hoogleraar immigratierecht Peter Rodrigues (58) van de universiteit in Leiden vindt een aanpassing van het Vluchtelingenverdrag geen goed idee. ‘De huidige situatie laat juist zien dat het Vluchtelingenverdrag hard nodig is,’ vindt de hoogleraar.

Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is geen voorstander van een aanpassing  van het verdrag van Genève: ‘Dan maak je dezelfde fout als met de gastarbeiders die dachten terug te keren en niet integreerden. We moeten zorgen dat statushouders zo snel mogelijk werken en integreren. En actiever inzetten op uitzetting van afgewezen asielzoekers,’ vindt het Kamerlid.