Waarom Shell duizenden banen gaat schrappen

30 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Ongeveer 6.500 banen verdwijnen dit jaar bij olie- en gasconcern Shell. Behalve het schrappen van banen, brengt Shell ook de kapitaalinvesteringen verder terug.

Het Brits-Nederlandse concern maakte donderdag bekend dat duizenden banen zullen verdwijnen.

Olie

De belangrijkste reden voor het schrappen van banen: de lage olieprijzen. Een vat olie bracht de afgelopen drie maanden gemiddeld 60 dollar op, terwijl het prijsniveau vorig jaar nog boven de 100 dollar lag.

Bovendien verwacht Shell dat de olieprijzen nog een langere tijd op het huidige niveau zullen blijven. Het bedrijf denkt dat op de middellange termijn er wel enig herstel zal optreden in de olieprijzen.

Shell-topman Ben Beurden spreekt van uitdagende tijden in de olie-industrie, waardoor er ‘urgent en met overtuiging’ wordt ingegrepen bij het concern. Shell heeft wereldwijd 94.000 werknemers en een deel van het banenverlies is al gerealiseerd.

Aandelen

Shell is ondanks de moeilijke omstandigheden in de olie-industrie wel van plan dividend uit te keren: 1,88 dollar per aandeel. Het is de bedoeling dat volgend jaar een vergelijkbaar bedrag wordt uitgekeerd.

Shells ‘geïntegreerde activiteiten’ helpen volgens Van Beurden om de impact van de lage olieprijzen op de winst te beperken. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, kwam in het tweede kwartaal uit op 3,8 miljard dollar.

Dit jaar is Shell ook van plan de kapitaalinvesteringen met 20 procent te verlagen naar ongeveer 30 miljard dollar in vergelijking met vorig jaar. Dat is een daling van 7 miljard euro. Verder is het bedrijf bezig met het verkopen van activiteiten.

Shell was donderdagochtend koploper in de AEX met een winst van 2,6 procent.