Palestijnen stappen opnieuw naar VN, vredesoverleg onder druk

01 april 2014Leestijd: 2 minuten

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas richt zich in het streven naar een eigen Palestijnse opnieuw tot de Verenigde Naties (VN). Abbas heeft documenten ondertekend, waarmee hij toetreding aanvraagt tot vijftien VN-verdragen en -organisaties.

Daarnaast streven de Palestijnen naar lidmaatschap van nog eens zestig instellingen. Het nieuws komt een dag voor het bezoek van de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) aan Ramallah naar buiten.

Onderhandelingen

Kerry zou naar Ramallah afreizen om te praten met Abbas over de voortgang van de vredesonderhandelingen met Israël. Het bezoek van Kerry is nu afgelast.

Een Palestijnse functionaris zegt tegen The Jerusalem Post dat de Palestijnen niet uit de onderhandelingen zullen stappen, ondanks het besluit van Kerry. De Palestijnen zouden in ieder geval tot eind april willen blijven praten met Israël.

Abbas zei na het ondertekenen van de documenten dat hij niet op zoek is naar een confrontatie met de Amerikanen. Hij is ontevreden over het feit dat Israël een derde groep van Palestijnse gevangenen niet heeft vrijgelaten op 29 maart.

Erkennen

Kerry zei dinsdag in Brussel dat het te vroeg is om het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen af te schrijven. Hij zegt dat er nog veel ‘mogelijkheden’ zijn. Kerry bouwt op de toezegging van Abbas dat hij in ieder geval tot eind april wil onderhandelen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eind maart dat de Palestijnen weigeren Israël te erkennen als de joodse staat. Hoewel er geen vooruitgang wordt geboekt, zegt ook Israël te willen vasthouden aan het overleg.