EU-missie tegen mensensmokkel begint met ‘informatie verzamelen’

22 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese militaire actie tegen de mensensmokkelaars die actief zijn op de Middellandse Zee gaat van start. In fase 1 wordt allereerst informatie verzameld.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-lidstaten hebben maandag in Luxemburg groen licht gegeven aan de plannen om de mensensmokkel op de Middellandse Zee met militaire middelen aan te pakken.

Informatie verzamelen

Het is de bedoeling dat nu wordt begonnen met fase 1: Met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust.

Die stap is opvallend aangezien de Italiaanse minister van Defensie Roberta Pinotti eerder zei helemaal klaar te zijn voor militaire actie tegen de smokkelaars. ‘Wij hebben informatie over in welke havens ze zijn, waar ze hun boten verstoppen, waar ze elkaar ontmoeten. Wat dit betreft, hebben we alle mogelijke informatie tot onze beschikking,’ zei de minister eerder.

Geen mandaat

Maar kennelijk vindt Europa de door de Italianen geleverde informatie niet voldoende en moet de handelswijze van de mensensmokkelaars nog verder in kaart worden gebracht. Als dat is gebeurd, kunnen fase 2 en 3 in werking treden waarbij de boten van de smokkelaars in beslag worden genomen en vernietigd.

Het is overigens nog maar de vraag in hoeverre dit zal gebeuren, aangezien een volkenrechtelijk mandaat, bijvoorbeeld via de Verenigde Naties, ontbreekt. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) wil dat dit mandaat er zo snel mogelijk komt. ‘Het is nu aan Libië en de VN om ervoor te zorgen dat we echt door kunnen zetten en de dood van duizenden bootvluchtelingen kunnen voorkomen,’ zei de minister in Luxemburg.