Stuurt de NAVO meer militairen naar grens met Rusland?

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De NAVO bekijkt of het de aanwezigheid van militairen langs de grens met Rusland kan vergroten. Het plan is bedoeld als afschrikkende boodschap: gebruik geen agressie tegen onze lidstaten.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van diplomatieke en militaire bronnen. In een van de voorstellen staat dat de NAVO een bataljon wil stationeren in Polen, en een bataljon in elk van de Baltische staten (Litouwen, Letland en Estland).

Elke eenheid moet tussen de achthonderd en duizend soldaten bevatten, weet de Amerikaanse krant. Een meer bescheiden plan gaat uit van één NAVO-bataljon in deze regio.

Amerika en diverse andere bondgenoten zijn enthousiast. Maar dat zou niet gelden voor Duitsland. Officials uit dat land hebben andere NAVO-landen verteld dat zij Moskou niet willen behandelen als een ‘permanente vijand’.

Bang

De Duitsers zijn vermoedelijk bang voor olie op het vuur, juist nu het de laatste tijd heel wat rustiger is geworden in Oost-Oekraïne, waar voor het bestand in Minsk (februari dit jaar) hard werd gevochten. Westerse leiders beschuldigden het Kremlin ervan de pro-Russische separatisten heimelijk te helpen. Berlijn kan het meest ambitieuze plan niet steunen, zeggen NAVO-officials, maar wel steun kunnen geven aan de gematigde optie.

De plannen zouden nog in een pril stadium zijn, maar wel zijn de leden het erover eens dat het Rusland duidelijk moet zijn dat de NAVO het eigen territorium wil verdedigen. ‘We zijn Poetin echt niet aan het provoceren,’ zegt Amerikaanse overheidsvertegenwoordiger. ‘Maar we willen dat hij begrijpt, dat wij (de Amerikanen) betrokken zijn bij Europa, en ingrijpen, mocht dat nodig zijn.’

Flitsmacht

Nadat Rusland vorig jaar het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde, en vermeende steun gaf aan de separatisten, zijn landen in Midden– en Oost-Europa erg bezorgd. Een speciale NAVO-flitsmacht, waaraan ook Nederland zal deelnemen, moet landen als Polen, Letland, Litouwen en Estland beschermen.

Hoewel de spanningen na alle gebeurtenissen opliepen, zijn er de laatste tijd ook andere geluiden te horen van westerse politici. Neem bijvoorbeeld Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Europa moet de relatie met Rusland verbeteren en het land correct behandelen. De betrekkingen mogen niet worden ‘gedicteerd’ door de Verenigde Staten, zei hij begin deze maand.