Hoe de Franse autoriteiten Hayat Boumeddiene lieten ontsnappen

13 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

Terroristenliefje Hayat Boumeddiene kon begin dit jaar zonder veel problemen Frankrijk verlaten. Waarom hielden de autoriteiten haar niet tegen?

Op 2 januari stapt de 26-jarige Hayat Boumeddiene, het vriendinnetje van terrorist Amedy Coulibaly, in Madrid op het vliegtuig naar Istanbul. Zowel het inchecken op het vliegveld Barajas als de paspoortcontrole op de luchthaven Sabiha Gökçen in Istanbul verloopt zonder problemen.

Niet tegengehouden

Op beveiligingscamera’s is te zien hoe ze op de Turkse luchthaven een stempel in haar paspoort krijgt van de douanier. Ook haar reisgenoot mag zonder problemen passeren. Die reisgenoot is de 23-jarige Mehdi Sabry Belhoucine, een Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst, net als Boumeddiene. Belhoucine is geen onbekende bij de Franse inlichtingendiensten: in 2010 werd hij gehoord in een strafzaak tegen jihadisten. Zijn broer Mohamed werd afgelopen zomer tot twee jaar cel veroordeeld wegens steun aan een Afghaans-Pakistaanse terreurorganisatie.

Deze informatie was geen reden voor de autoriteiten om het koppel staande te houden. Zonder problemen konden zij inchecken in het Hotel Bade, een ‘4-sterrenhotel’ in het hart van het zakelijk district en de wijk Taksim waar een kamer te boeken is vanaf 64 euro per nacht.

Naar Syrië

Hier verblijven Boumeddiene en Belhoucine twee dagen. Boumeddiene koopt een prepaid-toestel met een Turkse simkaart waarmee ze achttien keer naar Frankrijk belt. Over de inhoud van deze gesprekken, is geen informatie beschikbaar. Vermoedelijk belde ze met haar vriend Coulibaly die op dat moment de terroristische aanslag op de Joodse supermarkt aan het beramen was.

Na twee dagen vertrekt het tweetal naar de Turks-Syrische grens. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu is Boumieddiene op 8 januari Syrië binnengegaan. Dit is de dag voordat haar vriend een bloedbad zou aanrichten in Parijs.

Opsporingsbericht

Op vrijdag, Boumeddiene is dan vermoedelijk al lang en breed binnen de muren van het zogenaamde Kalifaat, versturen de Franse autoriteiten een opsporingsbericht waarop een opvallende naam te zien is: die van Hayat Boumeddiene.

Er wordt enige tijd vanuit gegaan dat Coulibaly samen met zijn vriendin aan een gijzeling is begonnen in de Joodse supermarkt. Wisten de Franse autoriteiten dan niet dat Boumeddiene al lang en breed in Syrië zat? En wie was de handlanger van Coulibaly, die vermoedelijk wist te ontsnappen, dan wel? Was het Lassana Bathily die aanvankelijk door de politie als verdachte werd gezien, maar later de held bleek te zijn?

Onbekend

We weten het niet, en de Franse diensten waarschijnlijk ook niet. De politie vermoedt dat er nog maximaal zes potentieel gevaarlijke personen van de groep-Buttes-Chaumont, vernoemd naar het park waar de broers Kouachi samen met geloofsgenoten gingen joggen, vrij rondlopen.

Het is niet duidelijk wie deze personen zijn en waar ze rondlopen. Of de Franse inlichtingendiensten dit wel weten is, met oog op de eerder beschreven gebeurtenissen, op zijn minst twijfelachtig.