Noord-Korea wil cyberaanval Sony samen met Amerika onderzoeken

20 december 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA/AFP'

Een opmerkelijk voorstel van Noord-Korea: het streng communistische land heeft aangeboden samen met de Verenigde Staten onderzoek te doen naar de cyberaanval op Sony. Het regime is het niet eens met de beschuldiging dat het iets te maken zou hebben met de hack.

‘Wie ons land beschuldigt van een misdaad moet concreet bewijs laten zien,’ staat in een verklaring van het staatspersbureau. ‘Het kinderachtige onderzoek van Amerika en hun poging om ons te framen voor deze misdaad laat hun vijandige houding tegenover ons zien.’

Films

De FBI liet  vrijdag weten er zeker van te zijn dat Noord-Korea achter de hack van Sony-computers zit. Daardoor kwam vertrouwelijke bedrijfsinformatie  zomaar op straat te liggen en werden films die nog niet waren uitgegeven, verspreid via internet.

Opmerkelijk  is dat Noord-Korea zegt dat het wil samenwerken met de Verenigde Staten om de daders te vinden. ‘Terwijl Amerika wordt gekritiseerd door haar eigen burgers en landen naar ons wijzen, stellen wij voor om een gezamenlijk onderzoek te doen naar deze zaak.’

En wat als de Verenigde Staten daar niet in geïnteresseerd zijn? Dan heeft Noord-Korea een duidelijk antwoord: ‘Als Amerika ons voorstel weigert, en ons in verband blijft brengen met deze zaak zullen er serieuze consequenties zijn.’

Noord-Korea heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de hack en ook met dreigementen over het verspreiden van de film The Interview, waarin de CIA probeert de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uit te schakelen. Toch zei Noord-Korea dat de hackers een goede daad hadden verricht en sprak het regime zijn onvrede uit over de film.

Fout

Sony besloot deze week om de film, die deze maand in première zou gaan, niet uit te brengen. President Barack Obama noemde dit ‘een fout’ en ook acteurs  en vele anderen zeiden dat Sony was gezwicht voor de hackers.

Sony Pictures Entertainment CEO Michael Lynton zei daarover tegen CNN dat hij het niet eens is met  Obama. De beslissing van Sony was het gevolg van de keuze van Amerikaanse bioscopen om de film  niet uit te zenden vanwege de dreigementen.

‘We zijn niet gezwicht. We hebben niet toegegeven,’ zegt Lynton. ‘We hebben altijd de wens gehad om deze film  te tonen aan het Amerikaanse publiek.’ Sony overweegt om de film alsnog via internet te verspreiden.