‘Royaal leven van gemeenschapsgeld moet maar eens afgelopen zijn’

26 april 2019Leestijd: 4 minuten
Universiteit Utrecht - ANP

De Tweede Kamer is verontwaardigd over de declaraties van Anton Pijpers, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Hij declareerde in 2018 124.000 euro aan reiskosten, vooral aan een dienstauto met chauffeur. Onacceptabel, of horen dergelijke declaraties bij een baan als universiteitsbestuurder? Lees hierbij een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Annette Schols

Absoluut onaanvaardbaar. Hij gaat maar fijn eerste klas met de trein. Hij kan natuurlijk ook dichter in de omgeving van de universiteit gaat wonen. Er moet een plafond komen aan declaratiekosten. Het gewone volk moet al jarenlang inleveren en deze zogenaamde hoge piefen smijten met ONS geld, want dat is belastinggeld. Wat ik ook schandalig vind is dat die klokkenluider zo wordt verguisd. In dit land mag de waarheid niet meer verteld worden. Zoveel is duidelijk.

Foppe Oldenburger

Als de bestuursvoorzitter van de universiteit van Utrecht het zo belangrijk vindt om een auto met chauffeur te hebben waarom betaalt hij deze niet uit eigen zak. Sommige van dit soort bestuurders van een publieke instelling hangen graag de grote meneer/mevrouw uit op kosten van andermans portemonnee.

J van Deventer

Ik denk niet dat die declaratie terecht is, maar dat is niet het ergste. De rector magnificus van een universiteit zou iemand moeten zijn met een hart voor de wetenschap. Deze man echter is het prototype van de gemiddelde manager: een man zonder interesses buiten zichzelf. Hij lijkt me absoluut geen uitzondering.
Politici zouden zich moeten afvragen welk mechanisme ervoor zorgt dat zulke mensen op zulke posities in het onderwijs terecht komen.NB Over politici gesproken: de foto van Zihni Özdil, die slechts gekleed in onderhemd en jasje de Kamer toespreekt wekt nu ook niet bepaald respect op voor het ambt van volksvertegenwoordiger.

Eva. M Kellerman

Wie het breed heeft, laat het breed hangen! Het is een schande van de eerste orde. Reiskostenvergoeding? Waarom koopt men geen treinabonnement, zoals ieder weldenkende reiziger doet. Wat denken deze pluche zitters, dat zij belangrijker zijn dan de overige belasting betalers. In de volksmond worden zij  graaiers genoemd. Hier moet du moment de bezem doorheen en terug betalen het geld waar zij geen recht op hebben.

Herta M. de Zorger

Het is goed dat dit wangedrag aan de kaak wordt gesteld.

Ik heb niks met Groen Links, maar hier heeft dhr Zhini Ödzil  echt groot gelijk dat hij dit wil aanpakken.  Goede zet van een volksvertegenwoordiger.  Want die Utrechtse bestuursvoorzitter is natuurlijk niet de enige die dit doet. Tjonge jonge, de bananenrepubliek is nog groter dan ik dacht.
Deze student verdient een lintje en straks een mooie baan ergens in een bestuurlijke functie……… en ik hoop dat hij dan nog steeds zo principieel is als nu. Mijn compliment voor Floris Boudens.  Te zot voor woorden dat deze jongeman ook maar aan IEMAND zijn excuus zou moeten maken. No way.

Frederik Geubel

Geef die Özdil ook zo’n vergoeding en hij zwijgt. Boudens spreken we nog wel eens over twintig jaar. Bijna alle reageerders hier doen alsof ze roomser dan de Paus zijn. ‘Ik krijg het ook niet, waarom hij dan wel’, dat is het echte motief. U weet toch ook wel beter? Maak mij wat wijs. Als mijn baas of het bestuur zegt: ‘vanaf vandaag krijg je €100.000,- onkostenvergoeding dan zeg ik namelijk niet dat hij het houden mag en dat ik liever met de trein ga. Wie is hier nou eerlijk? Ik in elk geval.

Han Jeuring

Links of rechts, blijkbaar is er geen orgaan binnen een dergelijk college dat toezicht houdt op dergelijk onacceptabel gedrag, tenzij de voorzitter van het Bestuur ook toezichthouder is van een dergelijk orgaan.

Peter Bruinsma

Kunnen we niet gewoon besluiten dat vanaf een inkomen van € 100 000,- geen declaraties meer aan de orde zijn?  En dan meteen voor onze geachte afgevaardigden in het parlement.

N. van der Kraan

Arrogantie van de macht!
Het zijn de rupsen nooit genoeg in onze maatschappij die er voor zorgen dat de gewone man steeds meer op een houtje moet bijten.
Dit zijn de mensen die onze toekomstige elite onderwijst! Is dus niet zo gek dat steeds meer politici en beleidsmakers niet weten hoe het er in de gewone maatschappij aan toe gaat.
Royaal leven van gemeenschapsgeld moet maar eens afgelopen zijn, studenten moeten zich in de schulden steken en deze heren leven als god in Frankrijk. Terugvorderen dat geld!

Frans Geurts van Kessel

Het is inderdaad van de zotte, zeker ook de intimidatie van die klokkenluider. Heel makkelijk: Kamer, stel de maximale reiskostenvergoeding vast op dat eersteklas treinabonnement. Als hij zich dan tóch nog per privéchauffeur wil laten vervoeren kan dat. Meerkosten uit eigen zak, uiteraard.

Jeroen Hetzler

Het lijkt mij een overdreven bedrag vergeleken met de kosten van het ov. Interessant is hoe het zit bij andere universiteiten. Je zou toch verwachten dat hier normen voor zijn. Academische vrijheid is een groot goed, maar dit is een wel heel bijzondere interpretatie ervan.

Patricia Duijm

Tuurlijk is dit van de zotte en veel te hoog, dit maakt dat de demonstraties van leerkrachten voor een hoger salaris en werkdruk wel erg ongeloofwaardig en onnodig overkomen. Psk de salarissen van directeuren en hun gegraai maar aan dan blijft er waarschijnlijk voldoende over om hen die er echt hard voor werken mee te betalen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.