Wassila Hachchi, backbencher die alleen opviel door plotse vertrek

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het moment dat Wassila Hachchi (D66) echt invloedrijk werd, wilde maar niet aanbreken. Was ze gewoon Kamerlid gebleven tot de verkiezingen van maart 2017, dan was ze roemloos vertrokken.

Tussen de grijze muizen van het Binnenhof was Wassila Hachchi (D66) met haar royale krullen altijd een opvallende verschijning. Leuke, spontane vrouw. Maar ook een beetje knuffelallochtoon, want in de Vaste Kamercommissie voor Defensie kon ze weinig potten breken. Het moment dat ze echt invloedrijk werd, wilde maar niet aanbreken.

‘Wassi’ nam vorige week pardoes afscheid met een briefje waarin stond dat ze in de Verenigde Staten voor het campagneteam van Hillary Clinton gaat werken.

Van de Nederlandse Democraten naar de Amerikaanse Democraten. Dat klinkt logisch, maar waarschijnlijk heeft Clinton nog geen tijd gehad om haar ontslagbrief te lezen, want dat is toch min of meer het bedankje van een scholiere die een paar weken ergens mocht stage lopen.

Ambtenaar van het Jaar

Hachchi studeerde vier jaar bedrijfskunde, stapte toen over naar de logistieke dienst van de Koninklijke Marine, vervolgens naar het ministerie van Economische Zaken. Daar werd ze al na een paar maanden uitgeroepen tot ‘Ambtenaar van het Jaar 2007’ en promoveerde ten slotte naar de afdeling catering van Defensie.

Met deze papieren kwam ze in 2010 als nummer 6 op de D66-lijst. Ze behaalde 3.800 voorkeurstemmen en dat is ongeveer 5 procent van het aantal stemmen dat je nodig hebt om op eigen kracht een Kamerzetel te behalen.

Veel indruk maakte ze niet. Vandaar dat ze in 2012 een lagere plek kreeg op de D66-kieslijst: twaalfde. Ze kreeg 4.700 voorkeurstemmen.

Was Hachchi gewoon Kamerlid gebleven tot de verkiezingen van maart 2017, dan was ze roemloos vertrokken. Ze behoorde tot de categorie ‘backbenchers’ van wie je pas iets hoort wanneer ze plotseling het parlement verlaten.

Afscheid

Er wordt nu schande gesproken van Hachchi’s kiezersbedrog, maar daar moeten we niet al te zwaar aan tillen. Ze kwam niet op eigen kracht, maar op de vleugels van lijsttrekker Alexander Pechtold de Kamer binnen en D66 regelt deze week een vervanger in de persoon van Salima Belhadj.

Wat wel verbaast, is die glorieuze toekomst in de Verenigde Staten. Alsof Clinton zit te wachten op iemand die na bijna zes jaar Kamerlid niks interessanters weet te melden dan: ‘Het is een bijzondere periode in mijn leven. Een leerzame tijd.’

In datzelfde briefje kondigt Hachchi ook al haar terugkeer aan: ‘Lieve collega’s, dit is geen afscheid. Want ik zie deze stap in mijn leven niet als afscheid van de politiek.’ Of dat gaat lukken, is aan Hillary Clinton.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.