Premium Lock Veel Turken zullen Erdoğan niet zomaar laten vallen

24 mei 2023Leestijd: 4 minuten
TURKSE PRESIDENT RECEP TAYYIP ERDOGAN BIJ EEN PARTIJBIJEENKOMST. FOTO: KHALIL HAMRA/AP PHOTO

Hoe langer ‘sterke mannen’ als Erdoğan aan de macht zijn, hoe meer zij geloven dat alleen zij in staat zijn om hun land te leiden, schrijft Robbert de Witt. Maar voor zijn kiezers geldt tegelijk dat zij hem maar moeilijk kunnen laten vallen. Wie anders weet van Turkije een land te maken om rekening mee te houden?

Van de weeromstuit zou je denken dat Erdoğan het níet gaat redden dit weekeinde. Zondag stemmen Turken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, omdat de eerste ronde twee weken geleden geen duidelijke winnaar opleverde. De verwachting was juist dat Recep Tayyip Erdoğan na ruim twintig jaar maar eens op zoek moest naar een functie elders. Volgens peilingen én kenners was de weerzin tegen de besnorde Turkse opperbaas zó sterk gegroeid de afgelopen jaren, dat de tientallen miljoenen stemgerechtigde Turken wel voor die wat saaie ambtenaar zouden kiezen die Erdo­ğan had uitgedaagd: Kemal Kılıçdaroğlu.

Maar nee hoor. Erdoğan haalde zelfs bijna de 50 procent van de stemmen die een tweede ronde overbodig zou maken: 49,5 procent kreeg Erdoğan, Kılıçdaroğlu ‘slechts’ 44,9 procent. De tweede ronde wordt dan appeltje-eitje voor Erdoğan, zou je denken.

Het is geen geheim dat Erdoğan en zijn familie schatrijk zijn geworden

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw