Premium Lock Jonathan Holslag: Waarom Europa juist níet minder moet groeien

31 mei 2023Leestijd: 2 minuten
EEN KLIMAATMARS IN ROTTERDAM, 19 JUNI 2022. FOTO: SANDRA UITTENBOGAART/HH/ANP

Ondanks vele beloften investeert Europa weinig in de eigen industrie, in vergelijking met de Verenigde Staten en China. Dat gaat ten koste van onze economische macht en kansen om hier een duurzaam alternatief te bouwen, schrijft Jonathan Holslag.

Degrowth. Ontgroeien. De term alleen al maakt veel emoties los. Aan de ene kant vindt een groep opiniemakers, genre Extinction Rebellion, dat we minder groei moeten aanvaarden om een ecologische catastrofe te vermijden. De andere kant sust dat we méér groei nodig hebben om de ecologische uitdagingen het hoofd te bieden en dat onze economie al schoner wordt. De waarheid bevindt zich zoals vaak ergens in het midden.

Meer dan de helft van onze CO2-uitstoot naar het buitenland verplaatst

De economie bij ons werd wel degelijk duurzamer. De lucht werd schoner. We lozen minder in het water. We sorteren ons afval. Maar met onze diensteneconomie van keurige kantoren en leuke parkjes hebben we onze vervuiling deels verplaatst. De voorbeelden zijn talrijk. Onze landbouw is gaan teren op Braziliaanse soja die ontbossing aanjaagt; onze technologie op fabrieken in Azië die wellicht miljoenen mensen met kanker opzadelt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw