Meer zonen van ministers opgepakt in Turks corruptie-onderzoek

21 december 2013Leestijd: 2 minuten

Zonen van twee ministers en de zoon van topman Suleyman Aslan van de staatsbank Halkbank zijn opgepakt in Turkije vanwege corruptie. De verdachten worden beschuldigd van machtsmisbruik en omkoping.

In totaal heeft de politie zestien personen aangehouden. Eerder deze week werden in het kader van hetzelfde onderzoek de zonen van drie ministers uit de regering van premier Recep Tayyip Erdogan aangehouden.

Vrijlating

De politie heeft al tientallen personen gearresteerd. Onder hen zijn ook prominente zakenlieden uit Erdogans omgeving en regionale bestuurders. De rechtbank gelastte zaterdag de vrijlating van 33 anderen die deze week werden aangehouden, onder wie de zoon van de minister van Milieu.

Volgens Erdogan zijn de aanhoudingen onderdeel van een ‘smerige operatie’ gericht tegen zijn regering. Ook minister Egemen Bagis (Europese Zaken) zegt dat er sprake is van een complot tegen de regering.

Premier Erdogan is vanwege de het corruptie-onderzoek begonnen met de ‘zuivering’ van het politieapparaat en andere instituties. Zeker veertien politiechefs zijn van hun taken ontheven. Donderdag werd al de machtige politiecommandant Huseyin Capkin ontslagen.

Gülen

In Turkije wordt gespeculeerd over de rol van de machtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Zijn beweging, Hizmet, was jarenlang een steunpilaar voor Erdogans AK-partij, maar Gülen en Erdogan zijn in conflict geraakt door het voornemen van de regering om particuliere scholen te sluiten.

Veel van deze scholen worden geleid door Hizmet. Gülen, die sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten leeft, ontkent de beschuldigingen.

Shari Deira
Webredacteur Shari Deira (1986) was tot december 2015 redacteur online bij EW.
Lees meer
Shari Deira

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.