Relatie China en Noord-Korea steeds moeizamer

07 april 2016Leestijd: 1 minuut

PEKING (ANP) – Noord-Korea vormt een steeds grotere bedreiging voor China. Dat staat in een commentaar van de staatskrant People’s Daily, die de instabiliteit op het Koreaanse schiereiland vergelijkt met de politieke chaos in Syrië.

Het commentaar is opmerkelijk, omdat China normaliter als enige bondgenoot van het regime in Pyongyang geldt.

Ook de krant Xiakedao schrijft donderdag dat Noord-Korea zijn kernwapenstrategie moet herbezien, omdat het regime daardoor in problemen kan komen. De krant citeert uit een recent Noord-Koreaans rapport, waarin China wordt genoemd als ,,een door ijdelheid gedreven natie die buigt voor de Verenigde Staten”.

China heeft sancties ingesteld tegen Pyongyang, nadat die in januari voor de vierde keer kernproeven deed en een maand later een langeafstandsraket lanceerde.