Amerikaanse media na debat eensgezind over zwakke Biden, ‘Democraten in paniek’

28 juni 2024Leestijd: 4 minuten
President Joe Biden maakte weinig indruk bij het eerste debat. Beeld: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

De belangrijkste conclusie die de Amerikaanse media na het eerste verkiezingsdebat trekken, gaat niet over de inhoud, maar over het grote verschil in fitheid en tussen beide kandidaten, schrijft Matthijs van Schie.

Bekijk hier de belangrijkste momenten van het debat volgens CNN (tekst gaat verder onder de video):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Donald Trump vertelde volgens diverse analisten en zogenoemde factcheckers meer onwaarheden – onder meer over belastingen, abortus en immigratie – maar kwam veel scherper en stabieler over. De belangrijkste conclusie die de belangrijke Amerikaanse media na het debat trekken, gaat dan ook niet over de inhoud, maar over het grote verschil in fitheid en tussen beide kandidaten.

Zich versprekende en stotterende Biden

Illustratief is een punt dat Biden probeerde te maken over het sociale verzekeringsprogramma voor ouderen, Medicare. De Democratische president stotterde, viel stil en versprak zich diverse keren, waarna hij zei dat hij ‘Medicare heeft verslagen’:

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een ander spraakmakend moment was een opmerking van Biden over grensbewaking. Nadat de Democraat was uitgesproken, reageerde Trump: ‘Ik heb oprecht geen idee wat hij zei aan het einde van die zin, en volgens mij weet hij zelf ook niet wat hij zei.’

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bidens slotargument was evenmin vloeiend:

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Media eensgezind: ‘Biden crasht’

Biden crasht in eerste confrontatie met Trump,’ schrijft The Wall Street Journal. ‘De president leek instabiel, terwijl Trump grotendeels zijn kalmte bewaarde.’ De zakenkrant benadrukt dat Biden een schorre stem had, stotterde en geregeld zijn zinnen niet afmaakte.

Biden struikelt waardoor Trump als beste uit de bus komt,’ concludeert ook The New York Times. ‘Een teleurstellend optreden van Biden en een relatief stabiel en afgemeten optreden van Trump maakt de Democraten zeer bezorgd over de vooruitzichten van Biden. Persoonlijke aanvallen overschaduwden de discussies over het beleid tijdens het debat.’

Televisiezender CNN spreekt op zijn website van ‘Bidens slechte vertoning tegenover Trumps leugens’. Volgens een peiling onder CNN-kijkers die zijn geregistreerd als kiezers, is Trump de duidelijke winnaar van het debat: 67 procent vindt dat de Republikein het debat heeft gewonnen, 33 procent ziet Biden als winnaar.

Ook bij televisiezender Fox News ligt de nadruk op de zwakke indruk die de Democratische president maakte: ‘Schorre Biden rammelt tijdens scherpe aanvallen van Trump.’

Vicepresident: Biden had ‘langzame start’

Bidens vicepresident Kamala Harris zei op CNN dat president Biden een ‘langzame start’ had, maar een ‘sterke finish’. Ook zei Harris dat een debat van 1,5 uur niet te vergelijken is met een prestatie van 3,5 jaar.

‘Het was echt een teleurstellend debatoptreden van Joe Biden,’ zei Kate Bedingfield, voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis onder Biden, op CNN. ‘Zijn grootste taak was om het Amerikaanse volk te bewijzen dat hij de energie en het uithoudingsvermogen heeft – en dat deed hij niet.’

Speculaties over vervangen Biden

Naar aanleiding van Bidens optreden wordt zelfs gespeculeerd dat de Democratische partij gaat proberen hem te vervangen door een andere kandidaat. Dat zegt de prominente CNN-journalist John King. Hij spreekt van een ‘diepe, wijdverbreide paniek’ bij de Democraten:

Lees verder onder de tweet

The New York Times bevestigt dat de Democratische Partij in paniek is na het optreden van hun presidentskandidaat. De krant citeert prominente partijleden die zich al dan niet anoniem afvragen of Biden niet moet worden vervangen door een fittere Democraat.

Ook aan de andere kant van het politieke spectrum wordt daarover driftig gespeculeerd. Dit schrijft Nikki Haley, de voormalig Republikeinse presidentskandidaat en VN-ambassadeur onder Trump: ‘Let op mijn woorden: Biden wordt niet de kandidaat voor de Democraten. Republikeinen, wees op uw hoede!’

In augustus moet partijconventie instemmen met kandidatuur Biden

Het wisselen van presidentskandidaat in deze fase van de verkiezingsrace zou uitzonderlijk zijn. Maar formeel is het zeker mogelijk, omdat de Democratische Partij nog niet officieel heeft ingestemd met Bidens kandidatuur. Van 19 tot 22 augustus is in Chicago de Democratische Nationale Conventie, waar de keuze definitief zou worden gemaakt.

Het eerstvolgende debat tussen Biden en Trump staat pas gepland voor 10 september. In de komende tweeënhalve maand zal de discussie over Bidens gezondheid zeker niet verstommen.