Waarom Turkije zich in strijd tegen terreur steeds meer richt op Russisch sprekende moslims

18 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Politie patrouilleert bij de Blauwe Moskee in het toeristische hart van Istanbul - Foto: AFP

Turkije houdt Russisch sprekende moslims nauwlettend in de gaten. Na een reeks aanslagen in het land, hebben autoriteiten verschillende invallen gedaan bij Russisch sprekende immigranten, onder meer in Istanbul.

Een aantal van hen hadden inderdaad sympathie voor jihadistische organisaties, meldt persbureau Reuters.

Veel moslims uit ex-Sovjetlanden

De verhoogde activiteit bij moslims die banden hebben met Rusland of de voormalige Sovjet-Unie lijkt het resultaat van de vernieuwde samenwerking tussen Rusland en Turkije. Naast het delen van inlichtingen, proberen de twee landen ook al enige tijd (zonder de Amerikanen) een vredesdeal in Syrië af te dwingen. Ook bombarderen de Russen en Turken sinds kort gezamenlijk in Syrië.

Turkije liet van oudsher moslims die vluchten uit ex-Sovjetstaten, waaronder Rusland, makkelijk binnen. Maar na een aantal aanslagen die in verband worden gebracht met terreurbeweging Islamitische Staat (IS), waaronder meest recente in nachtclub Reina in Istanbul, door Russisch sprekende jihadisten, wordt de strijd tegen deze immigranten opgevoerd.

De aanslag op Reina werd uitgevoerd door een jihadist uit Oezbekistan, en na de aanslag op het vliegveld in Istanbul werden twee verdachten uit de Kaukasus aangehouden.

Meer invallen in migrantenwijken

Volgens bronnen binnen de Turkse veiligheidsdiensten, zijn er al een aantal invallen gedaan in migrantenwijken in Istanbul, en zou er bewijs zijn dat aanslagplegers daar hebben gewoond of zijn ondergedoken. Daarmee kunnen mogelijk jihadistenbroeinesten ontstaan, zoals ook in het Brusselse Molenbeek werd gezien.

Volgens een Russische bron zou het Kremlin bovendien al twee tot drie jaar een jihadistenlijst met Turkije delen, maar maakt de regering in Ankara er pas sinds kort gebruik van. De aanslagen van de afgelopen tijd zouden de regering hebben ‘wakker geschud’, waardoor de strijd tegen het jihadisme in het land zelf (het zogenoemde homegrown jihadisme) nu wordt opgevoerd.