Premium Lock Nederland kon ‘verboden’ belastingafspraken voortzetten

21 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Staatssecretaris Menno Snel van Financien woont een vergadering bij tijdens zijn eerste werkdag in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Volgens Financiën heeft Nederland zich wel degelijk aan de Europese regels gehouden door omstreden rulings over concernfinanciering te laten bestaan. Er bestond geen verplichting om de afspraken direct in te trekken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Europese Commissie (EC) oordeelde in 2003 dat de Nederlandse wetgeving moest worden aangepast. Volgens de EC was het zogenoemde Concern Financierings Activiteiten-regime (CFA-regime) een vorm van staatssteun.

Door het CFA-regime kregen internationale concerns belastingvoordelen als zij hun financieringsactiviteiten (weer) verplaatsten naar Nederland. In de praktijk betaalden deze concerns slechts 7 procent, en later maar 5 procent belasting over hun financieringsvermogen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw