Kerry: steun Irak in strijd tegen Al-Qa’ida, maar geen troepen

05 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De Verenigde Staten steunen Irak bij het bestrijden van aan Al-Qa’ida gelieerde groeperingen. Het land is echter niet van plan om Amerikaanse troepen te sturen naar Irak.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zegt dat hij erin gelooft dat de Iraakse premier Nouri Maliki de militante groeperingen kan bestrijden.

Gevecht

Kerry zegt dat Amerika de Iraakse regering zal steunen. ‘Maar het sturen van troepen hoort daar niet bij.’ De strijd tegen Al-Qa’ida en andere groepen die aan de terreurbeweging zijn gelieerd is het ‘gevecht’ van de Irakezen.

Irak heeft zaterdag aangegeven de macht te hebben verloren in de stad Falluja, ten westen van Bagdad. De stad werd overgenomen door extremistische strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant. Het lijkt er nu op dat de regeringstroepen de macht in een deel van de stad hebben teruggegrepen.

Vorig jaar zijn door politiek geweld zeker 8.868 doden gevallen, het hoogste aantal in jaren. Het merendeel van de slachtoffers, 7.818, waren burgers.