Verhaal van de dag

Reeks van vuurwerkgeweld dit weekeinde: ‘Ik ben ontzettend boos’

30 december 2019Leestijd: 5 minuten

Gewelddadige vuurwerkincidenten tekenden het afgelopen weekeinde. In Deventer was het huis van een Turks gezin tot tweemaal toe doelwit van een vuurwerkaanval. Een operazangeres werd knock-out geslagen in Baarn, een bejaarde man tegen de grond gemept in Andijk en in het Noord-Brabantse dorp Dinteloord werd een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in het gezicht getrapt. Het geweld ontstond in alle gevallen toen deze personen een opmerking maakten over vuurwerkoverlast.

Vrijdagnacht

In het huis van een Turkse familie in Deventer brak vrijdagnacht brand uit nadat illegaal vuurwerk door de brievenbus naar binnen was gegooid. Door de vuurwerkbom van het type Cobra kwam het hele huis vol rook te staan en ging het brandalarm af. Een stopcontact is van de muur geblazen en er is een scheurtje in de wand ontstaan. De politie deed een oproep op Facebook en wil graag getuigen spreken die iets hebben gezien of gehoord.

Zondagnacht was het opnieuw raak (zie ook onder aan dit artikel). 

Zaterdagmiddag

Operazangeres Mylou Mazali (52) liet zaterdagmiddag haar hond uit in Baarn toen rotjes naar haar werden gegooid. De kinderen die het vuurwerk gooiden, waren tussen de acht en twaalf jaar. Mazali zei er iets van en liep vervolgens verder. Van het volgende rotje dat haar kant op werd geworpen, schrok haar hond zo dat hij in paniek een doorgaans drukke weg over rende. Toen de 25-jarige begeleider van de kinderen weigerde excuses te maken, trok Mazali hem aan zijn oor en jas. Toen ze hem ook schopte, duwde de man haar van zich af en sloeg haar in het gezicht. Ze viel op de grond en was een ogenblik knock-out.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een aantal kinderen ziet het van een afstand gebeuren en is na afloop ‘getraumatiseerd’, bevestigt de politie. Gewaarschuwde agenten proberen de boel te sussen, maar dat verloopt voor Mazali niet helemaal naar wens. ‘Ze kreeg heel erg het gevoel dat een aangifte zich tegen haar zou keren. Volgens de agenten zou het haar veel tijd en ellende besparen om dat niet te doen,’ zegt haar echtgenoot die vlak na de mishandeling poolshoogte kwam nemen in het AD.

De politie nuanceert dat verhaal: ‘Mevrouw zei dat ze aangifte wilde doen. Meneer was dat niet van plan, maar zou het wel doen als zij het ook zou doen. Vervolgens hebben we hun allebei de risico’s van aangifte doen uitgelegd, namelijk dat ze dan mee moesten naar het bureau en we hun eventueel negen uur vast konden houden. Toen dat duidelijk werd, is uiteindelijk in goed overleg besloten het niet te doen’.

In het Noord-Hollandse dorp Andijk ergerde Siebe (73) zich diezelfde zaterdag aan vuurwerkafstekers voor zijn huis. Toen hij er wat van zei, kreeg hij klappen in het gezicht. Hij viel op de grond, waarna hij ook in het gezicht werd getrapt. Toen hij opstond, renden de daders weg. Van twee van de drie kon hij een beperkt signalement opgeven. Die twee daders zijn blank, 1 meter 80 lang, hebben donker haar en droegen donkere kleding. ‘We zijn een onderzoek gestart en zijn op zoek naar getuigen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht,’ aldus de politie tegen RTL Nieuws. Siebe heeft zwaar gekneusde ribben, maar dat is volgens hem zelf niet het ergste. ‘Het ergste is het geestelijke. Ik ben ontzettend boos.’

Zondagavond

In het Noord-Brabantse dorp Dinteloord is zondagavond een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in zijn gezicht geschopt toen hij met een collega een man aansprak op zijn vuurwerkgebruik. Er was een melding binnengekomen van vuurwerkoverlast. De 41-jarige man gooide een stuk vuurwerk naar een aantal kliko’s waarna een grote steekvlam ontstond met een ontploffing tot gevolg. De medewerkers van de gemeente spraken de verdachte aan op zijn gedrag en vroegen om zijn identiteitsbewijs. Na een beledigende opmerking aan het adres van de boa’s, ontstond een worsteling waarbij een van de gemeentemedewerkers in het gezicht werd geschopt. De schopper is door agenten aangehouden en meegenomen voor verhoor.

Later op de avond schrokken Geert en Regina uit Roosendaal van een enorme knal in hun huis. ‘Mijn man deed het gordijn dicht en de deur op slot en ging daarna op de bank zitten. Voor we het wisten, ontplofte heel de boel hier,’ aldus Regina tegen BN DeStem. Het vuurwerk zorgde voor een enorme ravage met gaten in het plafond en scheuren in de muur. Van de brievenbus is niets meer over. De politie heeft sporenonderzoek gedaan. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

In Scheveningen was het ook raak. Daar hield de politie negentien mensen aan, onder meer voor het gooien van zwaar vuurwerk en het negeren van een oproep van de politie om weg te gaan van het Doctor de Visserplein. Daarbij werd de mobiele eenheid ingezet, meldt de politie maandag.

Het was de hele avond onrustig op het plein, waar een groep mensen vuur stookte in een vuurton. Ook voerden ze brandbaar materiaal aan. De brandweer bluste de brand en verwijderde de vuurton. Daarop gingen de meesten weg.

Later op de avond kwam opnieuw een groep naar het plein om vuur te stoken. Vijftien mensen werden aangehouden toen ze rond middernacht weigerden weg te gaan. Eén minderjarige mocht meteen naar huis. Onder de veertien anderen zijn vijf minderjarigen van vijftien tot zeventien jaar.

Ook op andere plekken in Scheveningen werden vier minderjarigen aangehouden. Ze worden verdacht van het gooien van zwaar vuurwerk en het stichten van brandjes. Zij zitten niet meer vast, maar moesten zich maandag melden op het politiebureau.

Zondagnacht

Om 1 uur zondagnacht liep een huis in het Zeeuwse dorp Sluiskil flinke schade op toen vuurwerk naar binnen was gegooid, waarschijnlijk door een gat in een met spaanplaten afgedekt raam. Het leidde tot een ravage: de woonkamer lag bezaaid met houtstukken en glasscherven. Niemand raakte gewond.

Enkele uren later werd in Deventer hetzelfde huis als vrijdagnacht door een vuurwerkbom getroffen. Volgens RTV Oost werd om 3.40 uur melding gemaakt van een ontploffing en rookontwikkeling. Ook werd de klep van de brievenbus uit de deur geblazen. Die belandde op het dak van de overburen. Daarnaast sneuvelden enkele ramen en liggen afgebrokkelde stukken baksteen in de voortuin. In de loop van maandag worden eventuele sporen veiliggesteld door de Forensische opsporing.

Grapperhaus sluit landelijk verbod niet uit

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) zei zaterdag in De Telegraaf dat een algeheel vuurwerkverbod bespreekbaar is als de jaarwisseling onrustig verloopt. De incidenten van dit weekeinde zullen ongetwijfeld invloed hebben op het al dan niet afschaffen van vuurwerk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.