Verhaal van de dag

FVD’er Otten maakte 30.000 euro over aan zichzelf

25 april 2019

Het partijbestuur van Forum voor Democratie (FVD) heeft Henk Otten, leider van de Eerste Kamerfractie van de partij, verzocht om ‘eervol terug te treden’ als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. Hij blijkt onlangs 30.000 euro aan zichzelf te hebben overgemaakt, meldt NRC.

Otten bevestigt de betaling tegenover het avondblad, en zegt dat het gaat om ‘een vergoeding voor bovenmatige uren’ die hij zou hebben verricht voor onder meer de fondsenwerving voor FVD (waarmee tonnen zouden zijn gemoeid) en voor ledenwerving en planning van de campagnes.

Otten: ‘Slordige omgang met interne governance’

Lees dit coververhaal terug: Achter de schermen bij Forum voor Democratie

Otten noemt de betaling in een reactie ‘een slordige omgang met de interne governance‘. De twee medebestuursleden, voorzitter Thierry Baudet en secretaris Rob Rooken zouden al weken proberen Otten uit het bestuur te zetten, maar die weigert te vertrekken. In de boekhouding van de partij is ontdekt dat Otten eerder dit jaar geld overmaakte aan zijn eigen adviesbedrijf, zonder overleg met andere bestuursleden. Nadat de zaak intern aan het licht kwam, heeft hij het bedrag teruggestort in de partijkas.

Woensdagavond twitterde Baudet al dat Otten is verzocht ‘eervol terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie’, en wenste hij hem veel succes in zijn rol als ‘beoogd Eerste Kamerlid’. Betekent dit dat Otten straks nog wel fractievoorzitter in de Eerste Kamer wordt? Zoals het er nu naar uitziet, gaat hij ‘een rol spelen’ in de Eerste Kamer, zei Baudet dinsdag. Maar wat er met die rol wordt bedoeld, is niet duidelijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De timing van het besluit was opvallend, evenals het feit dat Otten het nieuws via Twitter moest vernemen.

In een reactie in de Volkskrant noemde hij het ‘een impulsieve actie’ van Baudet. Die zou hem ‘onder druk’ proberen te zetten. ‘Ik word hier niet warm of koud van, dat werkt totaal niet bij mij.’ Het partijbestuur gaat volgens Otten ook helemaal niet over contracten van medewerkers van de Tweede Kamerfractie. ‘Dat is een zaak van de Tweede Kamerleden,’ zei Otten tegen de NOS.

Volgens FVD-Tweede Kamerlid Theo Hiddema wist Otten al lang dat hij niet verder zou gaan als medewerker. ‘De functies zijn onverenigbaar.’

‘Baudet deelt succes niet’

Lees ook de column van Afshin Ellian: Nazificatie van Baudet is beschamend

De strijd tussen de partijkopstukken begon met een interview in dagblad NRC van afgelopen zaterdag. Daarin haalde Otten hard uit naar Baudet. Die zou het verkiezingssucces volgens hem niet genoeg delen met andere FVD’ers. Hij beloofde dat hij en andere provinciale partijleden meer op de voorgrond zouden gaan treden. Otten wil dat de partij meer wordt dan ‘de Baudet-fanclub’.

Ook was Otten niet te spreken over de toespraak die Baudet hield op de verkiezingsavond vorige maand. Daarmee trekt Baudet de partij naar rechts, vindt Otten. ‘En dan verlies je de verbinding met het centrum.’ Dat ‘alt-right-achtig gedoe’ hoort wat hem betreft niet bij de partij. De uitspraken zouden andere FVD’ers onnodig in de wind zetten.

Ook haalde hij uit naar de FVD-campagne tegen ‘linkse indoctrinatie van het onderwijs’. Het meldpunt dat leerlingen aanmoedigt om hierover hun beklag te doen, noemde Otten ‘een misser’.

Baudet liet in een reactie weten dat hij verrast was door het kritische interview.

Ook weg als penningmeester

Dinsdag legde Otten zijn functie als penningmeester neer. Naar eigen zeggen had dat niets te maken met het interview. Het drukke penningmeesterschap was volgens Otten ‘niet meer te combineren met zijn vele andere werkzaamheden’ voor de partij. Hij zou lid blijven van het partijbestuur en zich voortaan richten op onder meer de campagnes. Nu is hij dus ook weg als fractiemedewerker in de Tweede Kamer.

Toen Otten en Baudet in november afgelopen jaar bekendmaakten dat Otten de lijsttrekker voor de Eerste Kamer zou worden, benadrukten zij juist de prettige samenwerking, die ze wilden voortzetten in beide Kamers. Otten gold tot zaterdag als vertrouweling van Baudet en had grote invloed in de partij. Samen met Baudet richtte hij FVD in 2015 op.

Maar de barstjes zijn al voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart ontstaan. Toen gaf Otten tegenover WNL aan dat hij geen voorstander is van een Nexit. Baudet haastte zich later te zeggen dat FVD wel voorstander is van een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Baudet blokkeerde ook een poging om medestanders van Otten tot het partijbestuur toe te laten.

Wie is Henk Otten (51)?

De Drentse boerenzoon studeerde economie en rechten in Groningen, werkte in de internationale financiële wereld, was actief in de LPF en richtte met Thierry Baudet Forum voor Democratie (FVD) op ‘om een drastische vernieuwing van de Nederlandse politiek en economie te realiseren’. Hij wordt bij Forum ‘Henk de tank’ genoemd en zit vastgeplakt aan zijn laptop. FVD is volgens hem een ‘onlinebeweging’. Otten is nog fanatieker dan Baudet en wil fouten zoals de LPF destijds maakte voorkomen. Hij leidt Forum met harde hand, wat zorgt voor ruzies met leden die meer interne democratie wilden. Otten, die niet alleen handig is met cijfers, maar ook met filmpjes waarin hij het belastingbeleid van de kabinetten-Rutte hekelt, leidt straks de Eerste Kamerfractie. Daar wil hij het ‘vastgeroeste politieke systeem openbreken’. Hij heeft een dochter (13) en een zoon (10) en benadrukt dat die moeten opgroeien in een ‘veilig en vrij land dat beter wordt bestuurd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.