news

Nederland keert zich massaal tegen komst Roemenen en Bulgaren

03 december 2013Leestijd: 2 minuten

Op papier ziet het ideaalbeeld van vrij verkeer voor personen in Europa er fraai uit. Maar de werkelijkheid is anders. Zeker acht op de tien Nederlanders ziet de Roemenen en Bulgaren die per 1 januari vrij naar Nederland mogen reizen, liever gaan dan komen.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de SP, schrijft De Telegraaf.

Zelfs D66

Van de 1.800 ondervraagden vindt zeker 80 procent dat Roemenen en Bulgaren niet vrij naar ons land mogen komen voor werk. Onder de PVV-kiezers ligt dat aantal zelfs op 100 procent, bij de VVD op 91 procent, SP 82 procent en PvdA en CDA 75 procent.

Maar zelfs van de Europa-gezinde D66-stemmers vindt 53 procent dat we niet zomaar de grens open moeten zetten voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Actie nu!

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) onmiddellijk in actie komt. De SP’er wil dat Nederland ‘eenzijdige maatregelen’ treft en de tewerkstellingsvergunningen handhaaft.

De oproep van de SP is niet toevallig. Dinsdag en woensdag bespreekt Asscher de begroting van zijn ministerie met de Tweede Kamer. Op 9 december zal hij met zijn Europese collega’s over de kwestie spreken.

Xenofoob

Eerder dit najaar sprak Asscher met de Roemeense minister van Arbeid Mariana Câmpeanu. Zij noemde Nederland een ‘xenofoob land’ in tegenstelling tot het gidsland dat het ooit dacht te zijn.

Volgens de Roemeense minister hoeft Nederland helemaal geen ‘dijkdoorbraak’ te vrezen. Roemenen vinden Nederland namelijk helemaal niet interessant en gaan veel liever naar cultureel meer verwante landen als Italië en Spanje.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.