#Podcast

Is aflossingsvrije hypotheek gevaarlijk?

03 oktober 2017

Meer dan 1 miljoen huishoudens hebben een aflossingsvrije hypotheek. Banken waarschuwen steeds vaker voor de gevaren van zo’n hypotheek. Moet u zich zorgen maken? In deze podcast praat Elsevier Weekblad u bij.

Een aflossingsvrije hypotheek, die hoef je niet af te lossen. Althans, dat denken veel mensen. En wie nooit hoeft af te lossen, komt ook nooit in de problemen, zolang de rente maar netjes wordt betaald, is het idee. Er zijn maar weinig mensen die zich zorgen maken, blijkt uit onderzoeken van de Vereniging Eigen Huis en hypotheeksverstrekker ING.

Aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar

Maar dat vertrouwen is niet altijd terecht. Veel aflossingsvrije hypotheken hebben wel degelijk een einddatum. Na 30 jaar moet de hypotheeklening worden terugbetaald. En wie heeft genoeg geld op zijn spaarrekening om dat in één keer te betalen? Moet het Te Koop-bord dan in de tuin? Of kunt u problemen voor zijn, bijvoorbeeld door toch aflossingen te doen op uw aflossingsvrije hypotheek? Wat mag u eigenlijk van uw bank, of hypotheekadviseur verwachten?

Chef van de economieredactie Jean Dohmen en financieel redacteur Joris Heijn spreken in deze podcast over de gloriedagen van de aflossingsvrije hypotheek, de problemen die er nu zijn. En over wie zich zorgen moet maken, of juist niet. Ook komen recente problemen met die andere hypotheekvorm, de spaarhypotheek, aan de orde.

Wilt u meer lezen over aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken? Bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van aflossen ten opzichte van het oversluiten van uw aflossingsvrije hypotheek? Of over welke groepen mensen de grootste problemen hebben met spaarhypotheken? In Elsevier Weekblad verschenen eerder deze artikelen:

Hoe safe is uw hypotheek straks nog?

Elsevier Weekblad probleem met aflossingsvrije hypotheek

De huizenprijzen zitten in de lift, de hypotheekrente is extreem laag, steeds minder huizen staan ‘onder water’: het gaat weer goed op de huizenmarkt. Wat kan er nog misgaan met uw hypotheek, voor velen het belangrijkste financiële product dat zij afnemen? Maar in deze tijd van voorspoed, wordt de basis gelegd voor een volgend probleem: de aflossingsvrije hypotheek.

Lees het hele voorpagina-artikel over aflossingsvrije hypotheken hier.

Heeft u geen abonnement? Hier kunt u een abonnement afsluiten.

Voor niet-abonnees is het artikel ook (betaald) te lezen via Blendle. Het artikel is hier te vinden.

Let op deze valkuilen bij spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een fiscaal aantrekkelijk product, maar wie niet oppast, kan juist tienduizenden euro’s naheffing krijgen van fiscus.

Wat is er aan de hand? Consumenten mogen in een spaarhypotheek niet onbeperkt geld sparen. Het maximum voor spaarhypotheken die in 2017 uitkeren, is 162.500 euro per persoon. Met een fiscale partner is dat het dubbele: 325.000 euro. Wie over dat maximum heen gaat, vindt een blauwe enveloppe op de deurmat. Rabobank schat dat zo’n tienduizend van haar klanten dat gaat overkomen, tenzij zij actie ondernemen.

Lees het hele artikel over spaarhypotheken hier.

Voor niet-abonnees is het artikel ook hier te lezen via Blendle voor 0,29 euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.