buitenland

Aftreden Fillon dichterbij: verliest ook zijn perschef

03 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Presidentskandidaat François Fillon krijgt vandaag opnieuw een tegenslag te verduren. Zijn belangrijkste woordvoerder stapt op. Aanleiding voor diens besluit is de dreigende rechtszaak om ‘spookbanen’. Fillon zegt op te stappen als zijn campagnebijeenkomst aanstaande zondag mislukt.

De rechtse Fillon kwam eerder dit jaar in opspraak nadat hij was beticht van misbruik van publiek geld. Hij zou zijn vrouw Pénelope hebben betaald voor een functie die ze niet vervulde. Zijn vrouw stond op de loonlijst als politiek assistent, zonder dat ze werkzaamheden verrichtte. Deze onthullingen komen op een zeer ongelukkig moment: Fillon presenteerde zich tijdens de voorverkiezingen als een onkreukbare kandidaat. Dat beeld is nu aan diggelen.

Eerder deze week werd bekend dat de rechtbank Fillon op 15 maart heeft ontboden voor een verhoor. Mogelijk volgt hierop een aanklacht. Fillon zei tijdens een persconferentie dat hij zijn campagne met onverminderd enthousiasme zou voortzetten. Dit was een verrassing, de Franse media verwachtten dat hij zijn aftreden bekend zou maken.

Kopstukken verlaten schip

Hoewel Fillon vastberaden is om de verkiezingen te winnen, werd gisteren duidelijk dat zijn partijgenoten er anders over denken. De kopstukken van Les Républicains, Bruno Le Maire, Nicolas Sarkozy en Alain Juppé, hebben aangegeven geen campagne te willen voeren voor Fillon. Zonder steun van zijn eigen partij worden zijn kansen op het presidentschap gedecimeerd. Vandaag komt daar een nieuwe klap bij: Thierry Solère legt zijn functie als woordvoerder neer. Mogelijk is de gifbeker nog niet leeg: over twee weken wacht Fillon nog de ontmoeting met de rechtbank.

Comeback Alain Juppé

Inmiddels wordt er door de Franse krant Le Figaro gespeculeerd over een comeback van Alain Juppé. De burgemeester van Bordeaux legde het in de voorverkiezingen van Les Républicains af tegen François Fillon. Uit peilingen blijkt nu dat hij aan kop zou gaan in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar dan moet hij zich wel eerst kandideren.

Tegen het persbureau AFP zegt Juppé zijn kandidatuur te heroverwegen op twee voorwaarden: Fillon moet eerst zelf de handdoek in de ring gooien, en hij moet unanieme steun van de partij krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.