Verkiezing

Wie wordt Nederlander van het Jaar 2017?

04 december 2017Leestijd: 2 minuten

Elk jaar wijst de redactie van Elsevier Weekblad een Nederlander van het Jaar aan. Dit is een Nederlander die als geen ander een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht.  Woensdag 6 december maakt Elsevier Weekblad bekend wie Nederlander van het Jaar 2017 is.

Elsevier Weekblad organiseert de verkiezing sinds 2004, en heeft zich laten inspireren door het Amerikaanse weekblad Time, dat al sinds 1927 een Person of the Year aanwijst. In 2004 werd Ayaan Hirsi Ali, destijds Kamerlid namens de VVD, de eerste Nederlander van het Jaar.

De redactie van Elsevier Weekblad maakt woensdag 6 december bekend wie zij kiest tot Nederlander van het Jaar 2017.

Behalve naar Hirsi Ali, die werd gekozen vanwege haar strijd tegen het islamfundamentalisme en de achtergestelde positie van de vrouw, ging de titel tot op heden driemaal naar een politicus.

In 2008 koos Elsevier voor Wouter Bos, toen vicepremier en PvdA-minister van Financiën; in 2011 voor VVD-premier Mark Rutte en in 2014 voor de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb. In 2010 werden politici gezamenlijk, als beroepsgroep, gekozen tot Nederlander van het Jaar. Dit als blijk van waardering voor de burgers die zich offers getroosten voor het waardevolle bedrijf dat politiek is.

Andere winnaars waren bestuursvoorzitter van ABN-AMRO Rijkman Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), mediamagnaat Joop van den Ende (2007), tv-persoonlijkheid Linda de Mol (2009), koningin Beatrix (2012), Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes (2013), sprintkampioen Dafne Schippers (2015) en internist en ziekenhuisbestuurder Marcel Levi (2016).

Hieronder een overzicht van de covers die Elsevier de afgelopen dertien jaar maakte over de Nederlander van het Jaar.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.