Zorg op afstand Premium Corner

Hartmonitor met een app

15 juni 2021Leestijd: 4 minuten

Steeds meer zorg verplaatst zich naar monitoring op afstand. Na de implanteerbare defibrillator is er nu de geïmplanteerde hartmonitor, die het ziekenhuis waarschuwt via een app op de telefoon van de patiënt.

Afgelopen najaar had het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam de Nederlandse primeur. Daar werd voor het eerst een defibrillator met bluetooth bij een patiënt ingebracht. Op deze manier verzendt hij draadloos gegevens naar de smartphone van de patiënt, waarop een app zit die de data doorstuurt naar het ziekenhuis. Zo wordt de patiënt op afstand gemonitord.

Monitor ter grote van een lucifer

Eind april was het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de eerste met de implantatie van een hartmonitor met bluetooth. Ook deze communiceert met een app op de telefoon van de patiënt, die de gegevens met het ziekenhuis deelt. Cardioloog Tim Simmers (56) implanteerde het apparaat, de LINQ II van medisch technologiebedrijf Medtronic. ‘Hij is van titanium en ongeveer zo groot als een lucifer, 45 bij 8 bij 4 millimeter.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.