Terreur

Irak roept overwinning op IS uit

10 december 2017

Iraakse strijdkrachten hebben terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit het land verdreven. Minister-president Haider al-Abadi zei zaterdag dat de grens met Syrië weer volledig in handen is van het leger. Daarmee is ‘de bevrijding van alle delen van het land’ een feit.

Abadi liet twee weken geleden al weten dat IS in militair opzicht was verslagen, maar dat hij pas de overwinning wilde uitroepen als de extremisten ook in de woestijn zouden zijn vernietigd. Aan de daaropvolgende operatie nam ook een sjiitische militie deel. Doel van het offensief was te verhinderen dat overgebleven IS-groepen ‘wegsmelten in de woestijn’ en van daaruit nieuwe aanvallen uitvoeren, zei een legerwoordvoerder.

Als gevolg van de verliezen van IS keren veel Europeanen die naar IS-gebied zijn afgereisd weer terug. Zijn we in Nederland wel voorbereid op deze terugkeerders?

De premier verscheen zaterdag op televisie om de ‘bevrijding’ van zijn land officieel te maken. ‘We hebben een erg moeilijke missie volbracht,’ zei Abadi. Achter hem stonden tientallen manschappen uit verschillende legeronderdelen opgesteld. ‘Onze helden hebben de laatste IS-bolwerken bereikt en schoongeveegd,’ verkondigde de premier. ‘De Iraakse vlag wappert weer boven alle Iraakse gebieden.’

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) reageerde namens Nederland positief op het nieuws. Hij zei op Twitter verheugd te zijn dat Abadi ‘vandaag kan markeren als belangrijke mijlpaal’ in de strijd tegen IS. Hij benadrukte wel dat de terreurbeweging ‘nog niet weg’ is. Nederland blijft zich met de internationale anti-IS-coalitie inzetten voor ‘een stabiel en veilig Irak’, beloofde Zijlstra.

IS was steeds verder teruggedreven, nadat in juli de stad Mosul was gevallen. Dat was het belangrijkste bolwerk van IS in Irak. Ook in buurland Syrië heeft IS geen voet meer aan de grond, liet Rusland onlangs weten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.