Rutte III

Eerste Kamer wil weten wie baas wordt op ministeries

25 oktober 2017

De Eerste Kamer wil opheldering van premier Mark Rutte over de voorgenomen benoemingen van meerdere ministers op hetzelfde ministerie. Meer dan één hoofd op een ministerie zou in strijd zijn met de Grondwet.

Dat schrijft senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) in een woensdag verschenen brief. Ze wil daarom weten wie in de komende kabinetsperiode de baas wordt op de departementen.

Drie ministeries krijgen in het kabinet-Rutte III twee ministers: Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Staatsrechtelijk is van belang dat duidelijk is welke van de twee ministers op de drie genoemde ministeries belast wordt met de leiding van het ministerie,’ aldus Broekers-Knol.

Duidelijk wie leiding krijgt

Ze hoopt dat donderdag bij de officiële benoeming van de bewindslieden duidelijk wordt vastgelegd wie de leiding krijgt over de drie departementen.

Woordvoerder Gert Riphagen van de Eerste Kamer verwacht geen grote problemen, meldt hij aan Elsevier Weekblad. ‘Het gaat om artikel 44, in de Grondwet,’ legt hij uit. ‘Daarin staat dat maar één minister de leiding kan hebben over een ministerie.’ Beleidsterreinen kunnen volgens hem wel aan verschillende bewindslieden worden onderverdeeld, zolang er maar één aanspreekpunt blijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.