#American Dreamers

Trumpiaanse praktijken in Frankrijk

07 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

In Frankrijk hebben 200.000 mensen een petitie getekend tegen de nieuwe positie van presidentsvrouw Brigitte Macron als first lady.

Afgelopen week ontstond ophef in Frankrijk over de benoeming van Macrons echtgenote Brigitte tot first lady. De firstlady-status bestond in Frankrijk nog niet; op voorstel van president Emmanuel Macron is de positie gecreëerd. De wet is aangenomen door het parlement, maar het geschil lijkt daarmee nog niet uit de wereld. De petitie moet ervoor zorgen dat Macron zijn besluit heroverweegt.

Gesjoemel tijdens verkiezingen

De initiatiefnemers van de petitie vinden dat de nieuwe positie van first lady in schril contrast staat met de broodnodige hervormingen die nepotisme en vriendjespolitiek juist tegen moeten gaan. Frankrijk heeft recent diverse schandalen gekend met het benoemen van vrienden en familie. Zo raakte presidentskandidaat François Fillon in opspraak doordat zijn vrouw bij hem op de loonlijst stond en een riant salaris ontving voor werkzaamheden die zij niet aantoonbaar verrichtte.

Trump is lyrisch over Macron 

Naast vriendjespolitiek speelt gesjoemel met verkiezingsgeld een rol. Zo wordt oud-president Nicolas Sarkozy ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012.

Partij Mélenchon protesteert

Al deze schandalen hebben het democratisch gehalte van de Franse presidentsverkiezingen parten gespeeld. Om schandalen als deze te voorkomen is een wet aangenomen die het voor familieleden verbiedt om deel uit te maken van de regering. Bij de stemming in het parlement deed de linkse partij van Jean-Luc Mélenchon – een van Macrons uitdagers tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen – een poging deze wet verder te verruimen. De partij is van mening dat de wet ook moet gelden voor de nieuwe functie van first lady. Voor Mélenchons voorstel was geen meerderheid.

Trumpiaanse praktijken

Tijdens de presidentsverkiezingen zei Macron dat hij voor zijn vrouw een publieke rol zag weggelegd. Zo hoopte hij de hypocrisie van eerdere regeringen achter zich te laten. Ook zou Brigitte Macron geen salaris krijgen uit belastinggeld. Macron lijkt zich te hebben bedacht, want met de rol van first lady wordt Brigitte alsnog uit de staatskas betaald.

Het benoemen van familieleden en partners is ook buiten Frankrijk niet ongewoon. President Donald Trump benoemde schoonzoon Jared Kushner tot politiek adviseur en Ivanka Trump tot zijn belangrijkste assistent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.