Amsterdam

Korpschef over politie-lek GeenStijl: ‘Stuitend en onacceptabel’

24 augustus 2017

Het politie-lek naar weblog GeenStijl wakkert tegenstellingen in de samenleving aan. Dat zegt korpschef Erik Akerboom in een reactie op een publicatie van GeenStijl. Het weblog publiceerde de naam van de 45-jarige man die in juni inreed op toeristen bij het Centraal Station in Amsterdam.

Korpschef Erik Akerboom reageert in een brief op het politie-lek. Akerboom concludeert in die brief dat het er ‘alle schijn van heeft dat het lek bewust is gepleegd’.

In juni veroorzaakte een man een aanrijding met toeristen voor het Centraal Station in Amsterdam. Volgens de politie had de man last van suikerziekte, maar die verklaring werd door GeenStijl in twijfel getrokken. De scepsis kwam voort uit het feit dat er geen camerabeelden van de aanrijding zijn bewaard. Dinsdag publiceerde GeenStijl de naam van de chauffeur, op basis van een politie-lek.

Schending ambtsgeheim

De korpschef heeft geen goed woord over voor de agent die de informatie aan het weblog GeenStijl heeft gelekt. ‘Er is alle reden om aan te nemen dat iemand uit onze organisatie deze informatie doelbewust aan GeenStijl heeft verstrekt. Zo’n schending van ons ambtsgeheim is stuitend en onacceptabel. Wie dat doet, tast het vertrouwen aan dat burgers in hun politie moeten kunnen stellen. Het is heel beschadigend voor de betreffende automobilist en bovendien bitter voor de collega’s die het onderzoek hebben gedaan.’

‘Uitvoerig onderzoek door collega’s heeft aangetoond dat het destijds ging om een tragisch ongeval. Niettemin doen sindsdien ongefundeerde, maar hardnekkige verhalen de ronde dat het een aanslag betrof die de overheid wil verdoezelen,’ aldus Akerboom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.