buitenland

Ahmadinejad uitgesloten van verkiezingen Iran

21 april 2017Leestijd: 1 minuut

Oud-president Mahmoud Ahmadinejad mag niet meedoen aan de Iraanse verkiezingen. Hij is hiervan uitgesloten door het hoogste religieuze college, de Raad der Hoeders van de Grondwet.

Vorige week baarde Ahmadinejad opzien met de plotselinge aankondiging van zijn kandidatuur, te meer omdat dit hem werd afgeraden door religieus leider ayatollah Ali Khamenei. De geestelijk leider waarschuwde Ahmadinejad vorig jaar om zich niet te kandideren. Dit zou niet in het belang van Iran zijn, en evenmin in het belang van Ahmadinejad zelf.

Ahmadinejad sloeg dit advies in de wind, maar zijn kandidatuur was van korte duur. De Raad der Hoeders bracht vandaag een lijst met presidentskandidaten naar buiten. De naam van Mahmoud Ahmadinejad staat er niet op.

Ahmadinejad was eerder president van Iran, van 2005 tot 2013. Hij voerde een conservatief beleid, en ontwikkelde een nucleair programma voor Iran. Dat laatste was een doorn in het oog van Israël en de Verenigde Staten. Daarom kreeg Iran economische sancties opgelegd. Een herverkiezing van Ahmadinejad zou de internationale verhoudingen op scherp zetten.

Hassan Rohani

In 2013 werd Ahmadinejad opgevolgd door president Hassan Rohani, die een progressiever bewind voert. Rohani verbeterde de banden met het Westen en sloot vorig jaar met de regering-Obama een nucleaire deal. Daarna werden de sancties verlicht en ging het beter met de economie. Rohani heeft wel de zegen van de Raad der Hoeders gekregen. Zondag wordt de lijst met presidentskandidaten bekendgemaakt. De verkiezingen zijn op 16 mei.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.