buitenland

Waarom dragen Iraanse mannen opeens hoofddoeken?

02 augustus 2016

Op Twitter komen foto’s voorbij van Iraanse, veelal besnorde, mannen met sjaals op hun hoofd. De mannen kijken serieus de camera in. Vaak staan er lachende Iraanse vrouwen naast hen, hún haren zijn juist onbedekt.

De Iraanse journaliste en activiste Masih Alinejad, die in New York woont en sinds 2009 verbannen is uit Iran, deed op 22 juli een oproep aan Iraanse mannen om hun haar te bedekken met een hoofddoek om aandacht te vragen voor de Iraanse hoofddoekplicht voor vrouwen. Met #MenInHijab zetten de mannen de foto’s op sociale media zoals Twitter, Facebook, en Instagram.

Een Iraniër die heeft meegedaan aan de campagne verklaart in een video: ‘Mijn vrouw zegt altijd dat ze haar hoofddoek graag af doet op het strand, om de wind in haar haar te voelen. In Iran is zelfs dit zachte gevoel afgenomen van onze vrouwen’.

Haar als gijzelaar van de Iraanse regering

In Iran zijn vrouwen sinds de Islamitische Revolutie in 1979 verplicht om hun haar te bedekken. Als ze dit niet doen kunnen zij een boete krijgen of zelfs in de gevangenis worden gezet door de Iraanse morale politie. Dat gebeurt als vrouwen geen hoofddoek dragen in het openbaar, maar ook als zij foto’s plaatsen van zichzelf zonder hoofddoek. In mei 2016 was er een grootschalige arrestatie van vrouwen, waaronder acht modellen, die op websites en sociale media hoofddoekloze foto’s van zichzelf hadden gepost.

Dat maakt de campagne van Alinejad, die twee jaar geleden de Facebook pagina ‘My Stealthy Freedom’ opzette, niet ongevaarlijk. Haar Facebook-pagina heeft meer dan een miljoen likes. Ze postte hier foto’s van zichzelf zonder hoofddoek en nodigde andere vrouwen uit om dit ook te doen. Volgens Alinejad is dit een vorm van protest, via sociale media, die de Iraanse regering eraan moet herinneren dat het een keuze, geen wet, zou moeten zijn om een hoofddoek te dragen. Tegen de New York Times noemde ze haar haar een “gijzelaar van de Iraanse regering.”

Iraanse regering blijft censureren, ondanks protesten

Niet alleen vrouwen worden gecontroleerd door de Iraanse overheid. Ook mannen moeten zich aan een bepaalde code houden. Ze mogen geen opvallende kapsels, tatoeages, of ge-epileerde wenkbrauwen hebben. Elke zomer wordt de lijst met verboden dingen in Iran vernieuwd. In Iran zijn er veel geestelijken en conservatieven die vinden dat de regels verder moeten worden aangescherpt. Elk jaar besluiten veel jongeren, en progressieve mensen, juist te protesteren tegen de voorschriften van de Iraanse regering.

Iran heeft eerder te maken gehad met campagnes op sociale media. Zo werd Facebook gezien als drijvende kracht achter de Arabische Lente. Sociale media is daarna geblokkeerd in Iran. Er is nog steeds sprake van censuur van sociale media in Iran, zo zijn Twitter en YouTube bijvoorbeeld nog steeds maar gedeeltelijk toegankelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.