economie

Moet ik belasting betalen over Airbnb-inkomsten?

10 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Verhuren via deelplatformen als Airbnb wordt steeds populairder. Maar er zijn nog veel onduidelijkheden rond de regelgeving. Eén van de veelgestelde vragen is hoe het nou precies zit met de belastingen?

Niet iedereen die bijverdient door (een deel van) zijn huis te verhuren, hoeft over deze inkomsten belasting te betalen. ‘Dat hangt helemaal af van de feiten en omstandigheden,’ zegt woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst. ‘Er is bijvoorbeeld een onderscheid tussen huurders en huizen­bezitters.’ Huurders hoeven over deze extra inkomsten niet altijd belasting te betalen, huiseigenaren wel.

Huurder

Dat zit zo: wie een huis huurt, betaalt voor het recht om een huis te bewonen. Dit ‘genotsrecht’, het gebruiken van een goed van een ander, wordt als bezitting belast in box 3. Een genotsrecht waar een periodieke vergoeding tegenover staat (de huur) wordt door de fiscus gewaardeerd als ‘nihil’, omdat het niets toevoegt aan het economisch verkeer.

Pas als de huurder met onderhuur meer verdient dan hij aan huur betaalt, bijvoorbeeld omdat hij aanvullende diensten aanbiedt, moet hij (over het meer­bedrag) belasting betalen. Hij verdient immers aan het genotsrecht.

Koper

Voor huiseigenaren ligt dat anders. ‘De inkomsten uit tijdelijke verhuur van je eigen ­woning worden voor 70 procent als extra inkomen uit de eigen woning bij het inkomen geteld,’ zegt Ros.

Dat komt doordat de fiscus de eigen woning als bezitting ziet waaruit inkomsten worden gehaald. Naast het eigenwoningforfait moeten extra inkomsten, bijvoorbeeld uit verhuur, worden opgegeven in box 1. Wel mogen voor verhuur gemaakte kosten (gas, water, elektriciteit) worden afgetrokken.

Voorbeeld

De Belastingdienst geeft ter illustratie het volgende voorbeeld:

Piet heeft een eigen woning met een WOZ-waarde van € 500.000. Hij heeft voor deze eigen woning een hypotheek van € 300.000 afgesloten, waarover hij 6% rente betaalt. Hij verhuurt de woning tijdens zijn vakantie aan Suzanne, voor € 450 per week, inclusief energiekosten en afvalkosten. Suzanne huurt het huis 2 weken. Zij betaalt Piet € 900 huur.

Piet betaalt voor die 2 weken aan gas, water en elektriciteit € 125. Daarnaast betaalt hij voor het legen van een afvalcontainer € 3,50.

Piet moet in zijn aangifte 70% van de ontvangen huur min de gemaakte kosten opgeven. Dat is hier: € 900 – € 125 – € 3,50 = € 771,50.

Piet geeft dan in zijn aangifte het volgende op:

Eigenwoningforfait 0,75% van € 500.000 € 3.750
Aftrekbare rente 6% van € 300.000 € 18.000 af
Ontvangen huur 70% van € 771 € 539 bij
Totaal inkomsten eigen woning -€ 13.711

Uit cijfers van Airbnb blijkt dat de 14.200 ‘hosts’ in Amsterdam vorig jaar een slordige 50 miljoen euro verdienden. De fiscus is de afgelopen jaren dus een fors bedrag misgelopen.

In Amsterdam wordt door Airbnb wel toeristenbelasting ingehouden. Het bedrijf maakte vorig jaar 5,5 miljoen euro over aan de gemeente. Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn daarover in gesprek met Airbnb.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.