Keulen zet zich schrap voor grote pro-Erdogan-mars

29 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Keulen verwacht zondag 15.000 pro-Erdogan demonstranten Foto: AFP

De nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije zorgt ook in Duitsland voor grote verdeeldheid binnen de Duits-Turkse gemeenschap. Voor zondag 31 juli is een grote demonstratie gepland door  voorstanders van Erdogan. Ook worden er tegendemonstraties verwacht.

De organisator van de demonstratie, de Duitse Unie voor Europees-Turkse Democraten (UETD), verwacht dat er zo’n 15.000 man zullen deelnemen aan de demonstratie.

Zorgen bij Duitse politici

Blüent Aydin, vice-voorzitter van de partij, denkt niet dat er problemen gaan komen, ook omdat de situatie in Turkije ondertussen al wel is gekalmeerd. Aydin zegt tegen WDR de nodige voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen en nauw samen te werken met de politie. Duitse politici verwachten dat de emoties sterk zullen oplopen tijdens de demonstratie en zijn bezorgd dat de situatie zal escaleren.

Minister-president Hannelore Kraft van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen sprak de Turks-Duitse burgers in een video toe met de boodschap dat ‘iedereen het recht heeft om voor zijn overtuigingen te demonstreren, maar dat het vooral vreedzaam moet verlopen’ en dat ‘haat en geweld op geen enkele wijze zullen worden getolereerd’, meldt Der SpiegelStephan Mayer van het Duitse CSU bijvoorbeeld is bang dat ‘binnenlandse spanningen in Turkije op een dramatische manier overgebracht zullen worden naar Duitsland’.

Politie neemt maatregelen

De politiekorpschef van Keulen heeft gezegd maatregelen te nemen om rellen tijdens de demonstratie te voorkomen. Politieagenten uit naburige provincies worden ingeschakeld om zondag met 2.000 man de demonstratie te kunnen handhaven. De politie zegt ook meteen in te grijpen bij allerlei vormen van geweld of aanzetten tot geweld. ‘Wie zich niet rustig gedraagt is niet een demonstrant, maar een crimineel,’ zei een woordvoerder van de politie tegen Focus. Andreas Schreur van de CSU vindt dat ‘Turkse binnenlandse politiek niets te zoeken heeft op Duitse bodem en wie daar toch bij betrokken wil zijn beter terug kan gaan naar Turkije’.

Verder zullen sociale mediakanalen uitvoerig worden gemonitord en zullen Turkssprekende politieagenten worden ingezet om vroegtijdig dreigingen te herkennen en de communicatie te bevorderen.