nederland

Verregende festivals kunnen putten uit subsidiepotje

20 juni 2016

Storm, hagel, omgewaaide tenten met als gevolg lege weides. Het is de schrik van iedere festivalorganisator. Festivals die door onvoorziene weersomstandigheden in de problemen dreigen te raken kunnen vanaf nu terugvallen op het ‘Slecht Weer Fonds’.

Dat heeft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Alleen cultuurfestivals die al subsidie krijgen komen in aanmerking voor geld uit het fonds. Zij zouden volgens de minister al meer te lijden hebben gehad door de diverse bezuinigingen. Deze culturele evenementen verdienen in de ogen van Bussemaker een verzekering, omdat zij ‘hun maatschappelijke en artistieke waarde al bewezen hebben.’

Rode cijfers

Het ‘Slecht Weer Fonds’ moet voorkomen dat de continuïteit van de verschillende festivals in het gedrang komt, als door slecht weer minder bezoekers op het evenement afkomen. Organisaties die in de rode cijfers dreigen te geraken als gevolg van slecht weer kunnen bij het fonds aankloppen.

ANP-33642440Lees ook: Van lachgas tot lovedrug: het ABC van de partydrugs

De festivalorganisatie kan daarnaast aanspraak maken op geld uit het fonds, als extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden vanwege de weersvoorspelling.

Lening

Van de festivals wordt verwacht dat zij die bijdrage later, wanneer de financiële situatie is hersteld, weer terug zullen betalen. ‘Zo kunnen ook andere festivals weer gebruik maken van het geld,’ zegt het ministerie.

Het subsidiepotje geldt niet voor festivals als Pinkpop en Lowlands. Pinkpop werd twee jaar terug nog werd getroffen door noodweer en nam een jaar later uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.