nederland

Nederlandse ex-militairen: IS-bestrijders of juist steunpilaar

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

Minstens 10 Nederlandse oud-militairen trokken de afgelopen jaren op eigen houtje naar Syrië of Irak om daar in het conflict mee te vechten. De meesten zouden zich hebben aangesloten bij de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Dat meldt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De oud-militairen vechten vooral mee met Koerdische en christelijke troepen die het tegen IS opnemen in Syrië en Irak. Maar enkele ex-defensiemedewerkers zouden zich juist bij de terreurgroep hebben aangesloten. Het Ministerie van Defensie weet niet precies hoeveel ex-militairen in het conflictgebied uitzendervaring hebben.

IS-extremisten

In december 2013 zei Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dat bij het ministerie drie oud-militairen bekend zijn die zich mogelijk bij IS aansloten.

In september 2015 kwam aan het licht dat een actief dienende sergeant van de Koninklijke Luchtmacht ook voor de terreurorganisatie zou vechten. De 26-jarige sergeant vertrok naar Syrië, waarna zijn toegang tot militaire informatie door het Ministerie van Defensie werd geblokkeerd. Sindsdien onderzoekt het ministerie of militairen door hun beroep gevoeliger zijn voor radicalisering.

Bekend

Er zijn verschillende bekende gevallen van oud-militairen die naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Zo interviewde Nieuwsuur in 2014 de voormalige soldaat Omar Yilmaz, die IS-vechters traint in Syrië. Yilmaz is ervan overtuigd dat hij de Syrische bevolking helpt door zich bij IS aan te sluiten. ‘Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op,’ zei hij.

Lees ook: 2764561Ondergedoken ex-militair Jitse Akse ‘staat op dodenlijst van IS’

In januari werd oud-militair Jitse Akse opgepakt in Nederland. Akse werkte als sluipschutter voor het Koerdische YPG. Akse voelde zich geroepen als oud beroepsmilitair om het in zijn ogen bijna amateuristische Koerdische leger bij te staan in de oorlog met IS. ‘Het hangt van ijzerdraad en plakband aan elkaar. Onze uitrusting is om te huilen, veel nylon spul,’ zei hij tegen de Leeuwarder Courant voor zijn arrestatie.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.