#Brussel

Nieuwe naam duikt op in terreuronderzoek Brussel

25 maart 2016Leestijd: 2 minuten

In de klopjacht op de daders uit het terreurnetwerk dat in Brussel actief was, is een nieuwe naam opgedoken. Naim al-Hamed, een 28-jarige Syriër, wordt verdacht van het helpen van de daders van de aanslagen in Brussel en betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november.

Al-Hamed staat volgens De Morgen vermeld in het internationale opsporingsbericht dat werd verspreid na de aanslagen. In dat bericht stonden ook Mohamed Abrini, Najim Laachraoui en Khalid El Bakraoui.

Politieacties

Lees ook
Terrorist El Bakroaui was inderdaad in Nederland

De Belgische politie heeft donderdagavond zes personen opgepakt in de jacht naar het terreurnetwerk dat achter de aanslagen in Brussel zit. De politieacties waren in Brussel, Schaarbeek en Jette.

Een van de opgepakte personen is wellicht de man die dinsdag samen met Khalid El Bakraoui (26) een aanslag pleegde op metrostation Maalbeek. De man is gezien op beveiligingscamera’s samen met El Bakroaui, maar na de aanslagen op het metrostation ontbreekt nog elk spoor van hem.

Parijs

Een aantal terroristen dat betrokken was bij de aanslagen in Parijs in november, lijkt dinsdag opnieuw te hebben toegeslagen in de Belgische hoofdstad. De geïdentificeerde daders van Brussel onderhielden op verschillende manieren nauw contact met terroristen die in Parijs actief waren.

Salah Abdeslam is waarschijnlijk een van de verbindende factoren tussen de twee terreurcellen, al zei zijn advocaat Sven Mary donderdag dat zijn cliënt niet op de hoogte was van de terreurplannen in Brussel.

Donderdagavond werd echter duidelijk dat de aanslag in Brussel een vergelijkbare aanval moest worden als die in Parijs, Abdeslam zou met twee anderen schieten met kalasjnikovs en andere wapens, terwijl de rest van de terreurcel zich zou opblazen.

Cruciale informatie

Abdeslam hield zich na de aanslagen in Parijs vier maanden lang schuil in de Brusselse wijk Molenbeek. De lokale politie van Mechelen had vorig jaar in december al cruciale informatie over die plek.

Hoge officieren van de Amerikaanse inlichtingendiensten laten zich gefrustreerd uit over de aanpak van de Belgische veiligheidsdiensten, onder meer in de aanloop naar de aanslagen in Brussel. Lees verder >

Verschillende Belgische media schrijven vrijdag dat de Mechelse politie eind november een tip kreeg vanuit Molenbeek over Abid Aberkan, een neef van Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn.

Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie in Mechelen een rapport over Aberkan op. Daarin stond expliciet vermeld dat Aberkan ‘contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam’. Het rapport zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.