Weg van de kust, terug naar de natuur

In het minder bekende, groene binnenland van de Portugese Algarve opent in 2020 het vijfsterren vakantieverblijf Ombria Resort. Dat resort wil comfortabel recreëren verbinden met de authentieke beleving van de natuur en lokale cultuur. Onze journalist nam alvast een kijkje.

Halverwege de heuvel staan stokken, met daartussen gespannen lint. Vier draadfiguren vormen de contouren van een toekomstige villa. Over enkele dagen zal een geïnteresseerde koper zo een indruk krijgen van het huis en de ligging. João Costa (46), directeur marketing & sales van Ombria Resort, wijst naar de plekken waar de woonkamer met balkon, de keuken en de slaapkamers komen. Hij stapt de denkbeeldige tuin in; hier duiden nog drie draadfiguren op twee gastverblijven en een 17 meter lang zwembad. De te bouwen Alcedo Villa’s zullen uitkijken op de vallei waar reeds een golfbaan met achttien holes is aangelegd.

Vijgen- en olijfbomen

Ombria Resort ligt niet aan de kust van de Algarve, het zuidelijke deel van Portugal, maar op twintig minuten rijden noordwaarts. Costa schetst de voordelen. ‘Een grote groep mensen hoeft niet per se een vakantiehuis met zeezicht in een dichtbebouwd toeristenoord. ’s Zomers is er volop vertier, maar ’s winters liggen de wijken er verlaten bij.’ Veel Noord-Europeanen, waaronder Nederlanders, zijn volgens hem naar méér op zoek dan strand en zee. ‘Ze willen het land en de Portugezen leren kennen.’ Het nieuwe resort verrijst op de flanken van groene heuvels met oude eiken, vijgen- en olijfbomen, middenin beschermd natuurgebied.

Vakantiehuis met hotelservice

Politieke stabiliteit, een zacht klimaat en stijgende onroerendgoedprijzen. Portugal is juist nu een aantrekkelijk land voor een vakantiehuis. In de eerste fase van Ombria Resort wordt het vijfsterrenhotel Viceroy Hotels & Resorts gebouwd, dat 76 luxe hotelkamers krijgt en nog eens 65 branded residences onder de naam Viceroy Residences, vanaf € 300.000. ‘Die residenties zijn vooral interessant voor mensen die een vakantiehuis mede als investering kopen’, aldus ceo Julio Delgado (48). ‘Kopers zijn de eerste vijf jaar verzekerd van minimaal vijf procent rendement, verkregen uit de verhuur.

 

Daarna krijgen zij de reële huuropbrengst, die hoger of lager kan liggen.’ Eigenaren mogen de vakantiewoning tien weken per jaar zelf gebruiken en genieten van alle hotelfaciliteiten, waaronder restaurants, bars, zwembaden, een sport- en fitnessruimte, een golfbaan met achttien holes en een wellness-centrum. Volgens Delgado zijn dergelijke branded residences in opkomst. ‘Alle exclusieve hotelmerken omarmen het concept. Viceroy Hotels & Resorts is een gerenommeerde Amerikaanse keten met hotels in exclusieve bestemmingen, dat met het Ombria Resort de eerste Viceroy Residences in Europa introduceert.’ De eerste bouwfase omvat drie verschillende vastgoedprojecten: Viceroy Residences, Alcedo Villas en Oriole Village.

 

Oriole Village bestaat uit 83 appartementen, herenhuizen en villa’s, geïnspireerd op een traditioneel Barrocal-dorp. Daarnaast worden nog 12 exclusieve Alcedo Villa’s gebouwd, vanaf € 2,5 miljoen. Voor beide categorieën geldt, dat eigenaren kiezen of zij de huizen zelf willen gebruiken – (semi-)permanente bewoning is toegestaan – of deels willen laten verhuren door Viceroy Hotels & Resorts.

Twintig jaar geleden stuitte Ilpo Kokkila, bestuursvoorzitter van de Finse investeringsmaatschappij Pontos Group, bij toeval op het perceel. Ter plekke kreeg hij de ingeving om juist hier een ecovriendelijk resort te bouwen. Dat resort moest anders worden dan het bestaande aanbod. Hij beeldde zich een plek in dichtbij de natuur, waar gasten en ook lokale inwoners graag samenkomen.

Geen slagbomen

Ombria Resort wil de toon zetten op het gebied van duurzaamheid. De vakantiehuizen worden energiezuinig gebouwd en voorzien van door zonne-energie opgewekte stroom. Koelen en verwarmen gebeurt door een geothermische warmtepomp. Het resort wordt geïntegreerd in de natuurlijke omgeving, zoals de slogan ‘Carved by Nature’ nog eens onderstreept. Van de 150 hectare grond wordt maar 34 hectare bebouwd. Er komen geen grote appartementencomplexen, maar kleinschalige vakantiewoningen. Bij de entree zullen geen slagbomen staan, om ook lokale Portugezen het gevoel te geven welkom te zijn. Het landgoed heeft zo meer weg van een dorp dan van een typisch vakantiepark.

Daarnaast wil Ombria Resort toekomstige gasten een ‘authentieke beleving’ bieden. Op het centrale plein mogen ambachtslieden zoals koperbewerkers en mandenvlechters hun werk demonstreren. Kunstenaars kunnen hun werk exposeren en workshops geven. Het resort broedt op meer plannen. Met het grote aantal olijfbomen op de heuvels is het eenvoudig om zelf olijfolie te maken. Of medronho, een gedestilleerde drank die wordt gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom, een plant met rode, op aardbeien lijkende vruchtjes.

Ombria Resort wil een nieuwe dorpsgemeenschap vormen

Ontdek de omgeving

Het team van Ombria Resort spoort gasten aan de wandelschoenen aan te trekken en het rustieke landschap van wit gepleisterde huisjes en ongerepte natuur te verkennen. Vanuit het park leiden oude paadjes naar de nabijgelegen dorpjes Querença en Tôr. Voor wie wil, hoort mooie verhalen. Leer op het wijnlandgoed Quinta da Tôr hoe vader en zoon Santos per ongeluk een rode wijn produceerden met een alcoholpercentage van 17 procent, hoger dan gebruikelijk. Verken met stadsgids Isabel Luzia de Moorse invloeden van het levendige plaatsje Loulé. Of wandel met natuurgids Marco langs waterbronnen en watervallen. Ontdek hoe een eeuwenoud irrigatiesysteem nog altijd functioneert en ook het Ombria Resort een dienst bewijst: het zorgt voor de bewatering van de achttien holes tellende golfbaan.

TerZake is een bijlage van Roularta Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van EW. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Eco-recreatie verandert de vrijetijdsmarkt

De recreatiemarkt doet mee aan de verduurzaming. Niet alleen omdat het van de overheid moet, maar ook omdat consumenten milieuvriendelijke diensten verlangen. Wat betekent dit voor de recreatieve vastgoedsector? En wat leren tweede-huiseigenaren daarvan? Dagelijks nieuwe zeepjes en vers gewassen handdoeken. Radiatoren en airco’s die de hele dag draaien. Allemaal bedoeld als service voor de … Continued

Lees verder

Duurzaam is het nieuwe luxe

Kopers van een recreatiewoning willen meer luxe, maar ook een groenere, duurzame en lokale beleving. Bij de bouw van Familieresort PUUR Exloo in Drenthe is daarmee rekening gehouden. Met een oud stapelbed, lauwe douche of harde keukenstoelen gaat de eigentijdse vakantieganger al lang niet meer akkoord. We willen méér. Comfort, wellness en luxe is, kortom, … Continued

Lees verder

De gloriejaren van Andermatt herleven

Vakantievieren in het Zwitserse Andermatt is een schone zaak. Van de steenbokken op de pistes, het serveren van zuiver bronwater in restaurants tot de inzet van lokale aannemers: het project is een groot samenspel van de ontwikkelaar met bewoners en natuur. De aanleg van het skigebied Andermatt-Sedrun was gebonden aan veel bijzondere factoren. Zo mogen … Continued

Lees verder

Klimaatvriendelijk op vakantie

Nederlanders maakten vorig jaar ruim 22 miljoen reizen naar het buitenland. Echt duurzaam is dat niet, maar er is wel een groeiende belangstelling voor klimaatvriendelijk reizen. Drie manieren om groener te recreëren. 1) Bezoek het Iberisch Schiereiland Volgens de onderzoekers van Green Destinations voeren de Portugeze Azoren de lijst van honderd duurzaamste bestemmingen van 2017 … Continued

Lees verder